Bátran kijelenthetjük, hogy cigány konyha egyik alapvető eleme a belsőségek használata. Ennek oka eredetileg természetesen az volt, hogy ezen részek fel nem használása igen nagy luxusnak számított volna, ám ez a hozzáállás - most amikor egyre gyakrabban esik szó a fenntartható táplálkozásról - egyre aktuálisabbá válik. Lassan rá kell jönnünk, hogy az hosszabb távon nem működőképes, ha a csirkének csak a mellét esszük meg.
Ezekből az ételekből eddig nem sokat mutattunk eddig, ám ez nem véletlen. Tartozunk egy vallomással. A belsőségek megszeretése mindkettőnknél épp zajlik, barátkozunk velük, kísérletezünk, és ebbe a folyamatba szeretnénk Titeket is bevonni. A mi ízlésünk is folyamatosan fejlődik, tartsatok velünk, szeressétek meg ti is a belsőségeket!
Az egyik - kifejezetten jól sikerült - kísérlet eredményét szeretném elsőként veletek megosztani: egy szezonális és kifejezetten izgalmas receptet.
A szív egyébként szerintem az egyik legkönnyebben megszerethető belsőség, az íze egészen közel van a húséhoz, az állaga - ha nincs túlfőzve - pedig kifejezetten kellemes. Más gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni, én jövőre biztosan ki fogom próbálni feketecseresznyével.
Hozzávalók:
- 70 dkg kacsaszív megtisztítva a szívburoktól és a nagyobb erektől, félbe vágva,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1,5 dl száraz fehérbor,
- 1 csipet szegfűbors,
- 15 dkg áfonya,
- 1 lime,
- 1 csokor friss koriander
- 1 ek zsiradék,
- só, frissen őrölt bors.
A hagymát apróra vágom, a zsiradékon üvegesre párolom. Hozzáadom a megtisztított szívet és néhány percig pirítom, majd felöntöm a borral fűszerezem a szegfűborssal, a lime héjával, sóval és sok frissen őrölt borssal. A szív az ideális állagát kb. 20-30 perc alatt éri el, ha ennél tovább fő, már csak keményedni és gumisodni fog, fontos, hogy ennél tovább ne főzzük. A főzés végén, kb. 5 perccel azelőtt, mielőtt elkészülne a szív) hozzáadom a lime egyik felének levét és az áfonyát. Sok friss korianderrel tálalom.
Jó étvágyat!
Zsani