Életem legjobb szilvás gombóca

Posted on február 09, 2017

A blog indulása óta fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a nélkülözött alapanyagokból is megéri válogatni. A cigány konyha autentikus alapanyagai között megtaláljuk csontos húsokat, a belsőségeket, és egy sor olyan élelmiszert, amihez olcsóbban hozzá lehet jutni a szükség idején. A ritkábban használt alapanyagok azonban nem csak akkor kerülhetnek elő amikor csóróság van. Amellett hogy ezek az alapanyagok megfizethetőek, változatosabbá és izgalmasabbá tehetik az általunk fogyasztott ételeket. A változatosság mellett azonban sosem titkoltunk, hogy azért is fontosak számunkra ezek az élelmiszerek, mert a fenntarthatóság szempontból sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra.

Pont ezek miatt fogadtunk örömmel, hogy lehetőséget kaptunk tesztelni néhány olyan terméket, melyek a Tesco új, teszt jellegű kezdeményezésének részei és fő céljuk az élelmiszerpazarlás csökkentése. A „Perfectly Imperfect” kínálatban olyan zöldségek és gyümölcsök kaptak helyet, melyeket az átlagos fogyasztó egészen egyszerűen nem tart túl szexinek. A legtöbben kevésbé szívesen emelnek le a pocokról olyan zöldségeket, amelyek girbegurbák, kisebbek az átlagnál, vagy minimális esztétikai hibával rendelkeznek. Annak ellenére, hogy ezektől a zöldségektől és gyümölcsöktől kevesebbet várunk, ugyanazt a minőséget hozzák, sőt saját tapasztalat alapján nem ritka, hogy ezek a kis nyamvadtnak tűnők finomabbak, mint a tökéletesnek tűnő társaik. Jelenleg 12 üzletben elérhetők a tökéletesen tökéletlen szerethető almák, répák és krumplik, amelyek magyar termékek, ráadásul olcsóbbak is.

Az első recept esetében a burgonyát használtam fel. Arra gondoltam, hogy túl evidens lenne, mondjuk rakott krumplit készíteni. A hűtőmben amúgy is pont akadt egy üveg cukormentes, sűrű szilvalekvár, így szilvás gombóc készült belőle. Azt pedig, hogy mákba lesz forgatva, a legkevésbé sem előre megfontolt szándékkal követtem el, aznap reggel, bevásárlás közben döbbentem rá, hogy én nem is szeretem a cukrozott prézlit, a mákot viszont annál inkább. Kóstoláskor kiderült, hogy tényleg jó ötlet volt, nagyságrendekkel finomabb a morzsába forgatott verziónál. Legközelebb a barackos verzió jön dióval.

img_5074.JPG

Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya,
- 60 dkg finomliszt,
- egy csipet só,
- házi szilvalekvár (esetleg som vagy csipkebogyó, de használhatunk fagyasztott szilvát, szezonban pedig frisset),
- 25 dkg darált mák,
- 15 dkg porcukor.

A burgonyát enyhén sós vízben puhára főzöm és krumplinyomóval pépesre töröm. A felhasznált krumpli egyébként a legkevésbé sem okozott csalódást, azon kívül, hogy nem egyforma nagyságúakat csomagoltak össze és néhol egy-egy apróbb esztétikai hibával rendelkeznek semmi nem volt tapasztalható, viszont aki valaha látott veteményes kertet, az tudja, hogy a krumpli igazából ilyen.

img_4997.JPG

Hozzáadom a lisztet, egy nagy csipet sót és lány tésztává dolgozom össze.

Alaposan belisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtom és kb. 5*5 cm darabokra vágom. Ezek közepébe egy-egy teáskanál lekvár kerül, majd gombócokat formázok belőle, amit forró, sós vízben addig főzök, amíg azok feljönnek a víz tetejére. Ha kész, és a gombócok kicsit kihűltek összeforgatom a porcukorral elkevert mákkal.

img_5081.JPG

Tipp: ha a burgonyát héjával együtt főzzük, nemcsak időt spórolunk, hanem a hámozás során kevesebb veszteség keletkezik. 

Jó étvágyat!

Zsani

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/romanigastro/?ref=settings
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr5812238060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ÁgiBéBi 2017.02.11. 10:38:21

Én világ életemben így ettem a szilvás gombócot, de tudom hogy nem mindenhol ismerik az országban. A Dunántúlon viszont sok helyen :)

ervin2 2017.02.17. 08:36:42

Nem világéletemben, de sokszor. Prézlivel is finom, mákkal is. Egy tálon együtt mind a kettő jól is mutat
süti beállítások módosítása