Ha a cigány konyhát nem pusztán hazai, hanem nemzetközi szinten szeretnénk megismerni, akkor olyan klasszikusokat is találunk, amelyeket az Oroszországból illetve volt Szovjet államok konyhájából (melyek egyébként új kedvenceim) már jól ismerhetünk.
A borscs az a leves, amely nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálja. Maga az elkészítése annyira munkaigényes, hogy azok, akik a konyhában képesek elfelejteni a mindennapok bajait, terápiára lelnek ebben a receptben. Az igazi gyógyír pedig a végeredmény: a forró, gőzölgő és tartalmas leves. Ne tévesszen meg a színe, ízében a cékla kevésbé dominál, sokan ezzel az étellel indulnak el azon az úton, amelynek a végső állomásaként hetente fogunk céklát sütni/főzni.
Hozzávalók egy (legalább) 5 literes edényhez:
- fél kg marhaszegy és fél kg marhacsont (készítettem már vegyesen sertéshússal is, akkor a sertésnek kicsit kevesebb idő kell),
- 3 közepes cékla,
- 2 db répa,
- 1 közepes zeller,
- 2 petrezselyemgyökér,
- 2 fej hagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 3 közepes szem burgonya,
- 1 ek. paradicsompüré,
- 1 kis fej káposzta negyede,
- 1 ek cukor
- 3 db babérlevél,
- fél citromleve/néhány csepp ecet,
- só,
- bors,
- néhány ek. zsiradék,
- A tálaláshoz: tejföl, friss kapor és petrezselyem.
A húsból és a csontból alaplevet készítek: felteszem főni, az első forrás után leöntöm a levét, majd az új főzővízben ismét felforralom. Ekkor takarékra állítom, sózóm és szemes borsot, babérlevelet, a fokhagymát és egy fej vöröshagymát adok hozzá. Lassú tűzöm addig főzöm, amíg a hús teljesen megpuhul. Ha kész, a húst félreteszem és felszeletelem.
A zöldségeket megtisztítom és kb. egyforma csíkokra vágom. A répát, gyökeret, zellert, hagymát és céklát meglocsolom a citrom levélvel és egy kevés zsiradékon megfuttatom. Ezt követően hozzáadom a cukrot és a paradicsompürét és fedő alatt közel készre párolom. A ress zöldségeket az alapléhez adom, hozzáadom a felszeletelt burgonyát és káposztát is, és kb. 20 perc alatt készre főzöm.
Találásnál a főtt húst, tejfölt, friss kaprot és petrezselymet adok hozzá.
Jó étvágyat!
Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket!
KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro