A krumplis kifli receptjére körülbelül két éve bukkantam az Ízes élet oldalán. Sokszor készítem a családomnak, mert olcsó, könnyen elkészíthető, és a végeredmény az egyik legtökéletesebb, legkönnyebb sós sütemény. A legutóbbi forgatásunk alkalmával is elkészítettem, és tényleg meglepően sokan kértétek el a receptet. Tökéletes ráérős reggeleken (mondjuk egy kis zsírban májjal) vagy téli estéken egy pohár vörös borral. Egy hátránnyal azonban számolnunk kell: komoly függőséget okoz.
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 30 dkg főtt, áttört krumpli
- 6 evőkanál olívaolaj
- 2 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- cukor
- só
- 1 tojás
- köménymag, sajt, vagy szezám mag
Langyos tejben egy csipet cukorral és pici liszttel felfuttatom az élesztőt. A lisztet átszitálom, és hozzáadom a sót.
A liszthez hozzáadom még az áttört főtt krumplit, a felfutott élesztőt, a tojás sárgákat és az olíva olajat.
A tésztát összedolgozom, három részre veszem, három részre osztom, és fél óráig pihentetem.
Ha a tésztám szépen megkelt, akkor kör alakban kinyújtom a cipóimat. A körökből cikkelyeket vágok, és a szélesebb résztől indulva feltekerem őket, így csinos kis kifliket kapok.
Az elkészült kifliket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd 15 percig pihenni hagyom.
Ezután megkenem őket tojással és ízlés szerint megszórom köménymaggal, szezámmaggal, de akár reszelt sajttal is.
180 C fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütöm.
Jó étvágyat!
Bara
KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro