A karácsony reggelek semmihez sem hasonlítható hangulatához nálunk hozzátartozik ez a könnyen elkészíthető, ám annál ünnepibb fogás, a zsírban máj, amit bodaggal vagy sós kaláccsal kínálok. A receptet szívből ajánlom fázós reggelekre, hangulatos vacsorák előételének, de nem utolsó vendégváró falatnak sem, hiszen előre elkészíthető, és a zsír miatt egy hétig is eláll.
(A recept egyébként nem ismeretlen régebbi olvasóink számára, hiszen része volt a Két Szerecsen étteremben összeállított menüsorunknak.)
Hozzávalók:
- 25 dkg csirkemáj, esetleg pecsenye kacsa- vagy libamáj,
- 10 dkg zsír (sertés vagy libazsír)
- 1 nagy fej hagyma,
- alma vagy körte,
- só, bors,
- majoránna ízlés szerint
A szálára vágott hagymát üvegesre pirítom a zsíron, majd hozzáadom a májat. Ügyelve arra, hogy ne süssem túl, addig pirítom a májat, míg az összes folyadékot elveszti. Mikor majdnem készen van, hozzáadom az almát vagy a körtét, illetve majoránnával és borssal ízesítem.
Ha elkészült a máj, akkor a májakat és a sült almát igyekszem egyenletesen eloszlatni egy csatos üveg alján (egy jénai tál is tökéletesen megteszi), majd rámerem a még meleg zsiradékot.
Hidegen, lila vagy újhagymával tálalom. Bodagot, illetve sós kalácsot kínálok hozzá.
Jó étvágyat!
Bara
További reggeli receptek: