Áfonyás, fehérboros kacsaszív

Posted on október 02, 2015

Bátran kijelenthetjük, hogy cigány konyha egyik alapvető eleme a belsőségek használata. Ennek oka eredetileg természetesen az volt, hogy ezen részek fel nem használása igen nagy luxusnak számított volna, ám ez a hozzáállás - most amikor egyre gyakrabban esik szó a fenntartható táplálkozásról - egyre aktuálisabbá válik. Lassan rá kell jönnünk, hogy az hosszabb távon nem működőképes, ha a csirkének csak a mellét esszük meg. 

Ezekből az ételekből eddig nem sokat mutattunk eddig, ám ez nem véletlen. Tartozunk egy vallomással. A belsőségek megszeretése mindkettőnknél épp zajlik, barátkozunk velük, kísérletezünk, és ebbe a folyamatba szeretnénk Titeket is bevonni. A mi ízlésünk is folyamatosan fejlődik, tartsatok velünk, szeressétek meg ti is a belsőségeket!

Az egyik - kifejezetten jól sikerült - kísérlet eredményét szeretném elsőként veletek megosztani: egy szezonális és kifejezetten izgalmas receptet. 

A szív egyébként szerintem az egyik legkönnyebben megszerethető belsőség, az íze egészen közel van a húséhoz, az állaga - ha nincs túlfőzve - pedig kifejezetten kellemes. Más gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni, én jövőre biztosan ki fogom próbálni feketecseresznyével. 

img_9699.JPG

Hozzávalók:
- 70 dkg kacsaszív megtisztítva a szívburoktól és a nagyobb erektől, félbe vágva,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1,5 dl száraz fehérbor,
- 1 csipet szegfűbors,
- 15 dkg áfonya,
- 1 lime,
- 1 csokor friss koriander
- 1 ek zsiradék,
- só, frissen őrölt bors. 

A hagymát apróra vágom, a zsiradékon üvegesre párolom. Hozzáadom a megtisztított szívet és néhány percig pirítom, majd felöntöm a borral fűszerezem a szegfűborssal, a lime héjával, sóval és sok frissen őrölt borssal. A szív az ideális állagát kb. 20-30 perc alatt éri el, ha ennél tovább fő, már csak keményedni és gumisodni fog, fontos, hogy ennél tovább ne főzzük. A főzés végén, kb. 5 perccel azelőtt, mielőtt elkészülne a szív) hozzáadom a lime egyik felének levét és az áfonyát. Sok friss korianderrel tálalom.
 

Jó étvágyat!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr757880458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2015.10.06. 10:13:02

ez elegge izgin hangzik, ra is kerestem, mert biztos voltam benne, h kacsaszivre van recept a neten
es lam: www.greatbritishchefs.com/recipes/duck-hearts-recipe
süti beállítások módosítása