A cékla egészen addig nem szerepelt a kedvenceim sorában, míg nem kóstoltam a sógornőm anyukájának, Margónak az isteni cékla salátáját. Számtalan formában, számtan módon elkészítettem, és kóstoltam azóta, hiszen nemcsak egészséges és finom, hanem a gyönyörű színe révén az egyik legszebb téli fogások egyike. Egyszerű elkészíteni, és így a téli szezon végén igazi vitaminbomba.
Íme a mi verziónk a lila elixírre: próbáljátok ki!
Hozzávalók
- 1 kg cékla
- 15 dkg aszalt szilva
- 10 dkg dió
az öntethez:
- 1 dl olívaolaj
- 1 dl gránátalma szirup
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kk rozmaring
- só, bors
A céklákat egy sütőpapírral kibélelt tepsin 200 fokon 1-1,5 óra alatt puhára sütöm. Akkor van kész, amikor könnyen bele tudom szúrni a villát. Hagyom kihűlni, majd megpucolom, és felkockázom. Én a közepes kockákra szavazok, de láttam már apró kockákra vágva, vékony szeletekre csíkozva, mindenhogy jól működik.
Serpenyőben néhány perc alatt megpirítom a diót, majd a felaprított aszalt szilvákkal a céklához adom.
Ezután már csak egy gyors öntet következik. A gránátalma sziruphoz adom a fokhagymát, a fűszereket, majd vékony sugárban, folyamatosan kevergetve az olajat.
A salátához adom az öntetet, és hagyom összeérni az ízeket.
Kiváló köret sültekhez, de önmagában is megállja a helyét.
Jó étvágyat!
Bara