Halas, zöldséges rétes

Posted on január 19, 2016

Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból olyan recepteket. Pazar receptek, hóvégi költségekkel.

- 30 dkg halfilé (Itt az Aldi MSC tanúsítványú tőkehalfiléje. Ebben az árban már viszonylag jó minőségű halakat is találunk, kísérletezhetünk például jobb minőségű busával is) 450 Ft,
- 50 dkg zöldség (brokkoli vagy póréhagyma) kb. 200 Ft,
- 1 csomag réteslap (150 g) 160 Ft,
- 1 tojás 40 Ft,
- 2 ek olívaolaj 80 Ft,
- só, bors, kakukkfű 30 Ft.

Összesen: kb. 960 Ft

retes.jpg

A halat kiolvasztom, és falatnyi kockákra vágom. Egy evőkanál olívaolajon megpirítom. Sózom, borsozom, kevés kakukkfüvet adok hozzá, de nem sütöm át teljesen. Ha brokkolit használok, előfőzöm, ha póréhagymát, a hallal együtt párolom meg kissé. A zöldséget és a halat hagyom hűlni, majd hozzákeverem a tojást, ha szükséges sózom még. A réteslapokat konyharuhára terítem, egyenletesen eloszlatom rajta a tölteléket és feltekerem. Megkenem a maradék olívaolajjal és 20 perc alatt 180 fokon készre sütöm.

Jó étvágyat!

Zsani 

A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr208285832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2016.01.20. 07:46:27

"Ebben az árban már viszonylag jó minőségű halakat is találunk, kísérletezhetünk például jobb minőségű busával is"

Ebben az árban jó minőségű hal NINCS.
A busa meg pont egy szemét, nem pedig hal.

Amúgy ez semmiképp nem jön ki egy ezresből, csak ha nyersen eszed, a sütésnek-főzésnek is van költsége.

budaizsani 2016.01.20. 10:58:12

@panaszmuki: Igen, a rezsivel nem számolunk, csak az alapanyagokkal. De ha belemegyünk a gáz/villany használatba, akkor fel lehetne számolni a befektetett időt is. Szóval ennyi engedményt tettünk végül, kilowattórákat nem kezdtünk el számolni.

Hogy mi a rendes hal, és mi nem, azzal nem teljesen értek egyet. Nekem az egyik kedvencem a keszeg/kárász, amit utoljára 700 forintért vettem, persze az nem filé volt. A busa pl. nem kifejezetten különleges hal, lehet rá haragudni azért, mert kiszorította a természetes halfajokat a Balatonból, de én nem is mondanám rá, hogy rossz. Szóval a lazac-pisztráng-tonhal körön túl is van élet, és még mindig szívesebben eszem busát, mint broiler csirkét. A recept elkészítésekor amúgy volt egy hosszabb kis merengésem, hogy mennyi az az összeg, amiért már rendes halat kapok, ezen is gondolkoztam: bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/ProductDetail/ProductDetail/2004120390075
Ezerötért egy kiló busa ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Vagy négyezerért a színezékektől rózsaszín lazac? Esetleg kilencezerért a túlhalászott tonhal? Vagy kétezerért az antibiotikumos pisztráng?

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2016.01.20. 11:23:57

@budaizsani: A keszeg és kárász egy jó darabig lenézett hal volt, pedig azokkal semmi baj nincs.

"és még mindig szívesebben eszem busát, mint broiler csirkét"
Gondolom a broiler csirkén a naygipari tartásban nevelt csirkéket érted, és nem a fajtát.
De ez lényegtelen, a busa az egyik legsilányabb hal, kb. ott lehet, ahol a pangasius.
Van még az általad említetteken kívül is sok hal, harcsa, süllő, stb.
Tény, hogy ezek sem olcsók, különösen a busához mérten, de nem véletlenül olyan olcsó, és nem csak azért mert gyorsabban nő.

Attilajukkaja 2016.01.25. 18:33:00

@panaszmuki:
Mitol silany egy hal? Mert semleges az ize? Mert szalkas? Mert szetesik a husa?
A lenyeg, hogy friss legyen (meg ha fagyasztott is) es jol legyen elkeszitve. Es persze ne legyen rossz mellekize. Ez a retes egy ragyogo recept arra, hogyan tegyunk izgalmassa egy amugy elegge izetlen halat. Mondjuk en joval erosebben fuszereznem (fokhagyma, eros paprika stb.), de ez mar izles kerdese. :o)
süti beállítások módosítása