Tavasz van. Még nem hivatalosan, de eldöntöttem. Kész, ennyi elég volt a télből.
Ugyan idényzöldség még nem sok van, egyelőre csak pár szál medvehagyma árválkodik a zöldségeseknél, de néhány új hozzávalóval feldobva a régi recepteket friss, tavaszi színeket és ízeket kapunk. Így született meg a hétvégén az ötlet. A zöldborsó az a zöldség, ami fagyasztva sem veszít sokat a minőségéből, így egész évben kompromisszumok nélkül jutunk hozzá, igazán üde pedig a joghurttól és a mentától lesz. Nem mellesleg pedig már a színétől is jobb kedvünk lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg borsó
- 2 dl (lehetőleg görög) natúr joghurt
- 1 ek vaj
- fél csokor mentalevél
- só
Az elkészítése pedig olyan egyszerű, hogy akár egy gyerek is gond nélkül képes rá: megfőzöm a borsót, hozzákeverem a többi alapanyagot és botmixerrel pürésítem.
Nálunk (majdnem) egyszerű fokhagymás csirkecombbal készült: a filézett csirkecombokat magas hőmérsékleten megpirítom, ráreszelem a fokhagymát (illetve zúzom, kinek mi...) sóval és egy-egy apró csipet fahéjjal ízesítem. Nem kell félni a hús és fahéj párosától, mértékkel használva nagyon jól áll a csirkének. A lángot alacsonyra véve kb. negyed óra alatt készre sütöm a húst, vigyázva, hogy ne szárítsam ki. A fokhagyma a hús levével együtt ízes, ragacsos mázat fog képezni, a csirke pedig szaftos marad.
Fotófelület és tányér: Vintage Bazaar és ApaCuka kerámia
Fotó: Bondár Csaba