Fotó: Baranyai Violetta
Itt az év vége, és ilyenkor talán még jobban hiányoznak azok a szeretteink, akik már nincsenek Velünk. A keresztapám nem régen ment el, ezért választottam az egyik kedvencét az olaszok hagyományos karácsonyi kuglófját, a panettonét.
A cilinderes kalács maga a karácsony: illatos, édes, nagyon mutatós, és tele van meglepetéssel. Tökéletes ünnepi reggeli, kellemes desszert, és meggyőző megjelenése miatt gasztroajándéknak is bátran ajánlom.
Számos receptet találhatunk, a mi választásunk a híres new-yorki cukrász Paul Hollywood verziójára esett. Íme!
Hozzávalók:
-1/2 kg liszt
- csipet só
- 5 dkg porcukor
- vanília, vagy vaníliás cukor
- 1,4 dkg porélesztő
- 140 ml langyos tej
- 5 tojás
- 25 dkg vaj+ a forma kivajazásához
- 10 dkg mandula
- 30 dkg aszalt és kandírozott gyümölcs (ízlés és lehetőség szerint válogatva)
- reszelt narancs és citromhéj
Fotó: Baranyai Violetta
Szitáljuk a lisztet egy kelesztő tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a tejet,a porélesztőt, és a tojásokat, és dolgozzuk össze a hozzávalókat. Kb. 10 percig dagasztjuk (Dolgozhatunk a robotgép kelesztő pálcáival, de én szeretek dagasztani.)
Ha ezzel elkészültünk, akkor hozzáadjuk a puha vajat, és további 6-8 percig tovább dagasztom a tésztát.
Felaprítom az olajos magvakat, az aszalt és kandírozott gyümölcsöt, esetleg csokoládét is, majd a tésztába dolgozom.
Az így elkészült puha tésztából cipót formálok, egy kilisztezett tálba lakom, leterítem egy konyharuhával, és addig pihentetem, amíg szépen megkel, és formázhatóvá válik.
Finoman átgyúrom a tésztát, és a kivajazott kilisztezett formába teszem., ahol kb. 2 órát szobahőmérsékleten pihentettem.(Nekem nincs (még) panettone formám, de szerintem a hagyományos kuglóf forma is nagyon szépen működik.)
Előmelegített sütőben 35 percig sütöm, majd mérséklem a hőmérsékletet 150 fokra, és további 25 percig sütöm.
Lekvárral, barna vajjal, mogyorókrémmel tálalom.
Jó étvágyat!
Bara