Lassan elfogynak az idényzöldségek és gyümölcsök, ilyenkor kezdődik igazán a sütőtök szezonja.
Így október utolsó hetében pedig tényleg nem tudjuk elkerülni ezt az egyébként megosztó zöldséget. Sokan nem tudnak mit kezdeni az édeskés ízzel, így kihagyják az őszi menüsorból. Mi nemrég készítettünk belőle édességet, viszont a kevésbé édesszájúak számára is tartogatunk ötleteket.
Be kell vallanom, hogy az egyszerű sült tökért én sem rajongok különösebben, viszont néhány évvel ezelőtt annyira furdalt a kíváncsiság, hogy vajon mit lehetne kihozni ebből az alapanyagból, hogy megszületett ez a recept, amiről közben kiderült, hogy azok is szeretik, akik magát a tököt nem annyira.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb sütőtök fele
- 1 fej fokhagyma
- 1 tk. rozmarig
- 2 ek. olívaolaj
- 2 dl kefir
- só
- bors
A tököt meghámozom és felkockázom, összeforgatom a fűszerekkel és az olívaolajjal, tepsibe melléteszem a hámozatlan fokhagymát és addig sütöm, amíg a tök megpuhul.
Néhány darabot félreteszek díszítésnek, a többit a puhára sült, hámozott fokhagymával és a kefirrel pürésítem. Szükség esetén sózom.
Nekem pirított májjal a kedvencem, de legyetek bátrak és kísérletezzetek!
Jó étvágyat!
Zsani