Ha ősz, akkor tök. Tök sósan, tök édesen, de a krémlevest már mindenki unja, csak úgy simán bedobni a sütőbe meg tök snassz. Mit kezdjünk hát a tökkel?
Először is süssünk belőle pitét: körtével, fahéjjal, dióval és roppanós tésztával, örüljünk a fűszeres sütiillatnak és élvezzük az utolsó őszi napsugarakat.
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 45 dkg liszt
- 3 tojás
- 40 dkg hámozott, kockázott sütőtök
- 40 dkg hámozott, kockázott körte
- 5 dkg dió
- 3 ek. cukor
- 1 kk. fahéj
- 1 csipet só
A hideg vajból kiveszek egy kanálnyit és félreteszem. A maradékot összedolgozom a liszttel, tojással, sóval és egy evőkanál cukorral. Nagyon fontos, hogy nem szabad túl sokáig gyúrni, amint tésztává állt össze, lefedem fóliával és beteszem a hűtőbe.
A félretett vajon közepes lángon egy serpenyőben 15 percig párolom a tököt, nem kell teljesen puhára főzni. Hozzáadom a felkockázott körtét, két kanál cukrot, a fahéjat és a diót.
A tésztát egyharmad-kétharmad arányban elosztom. A nagyobb darabot nagyjából kör alakúra nyújtom (én két réteg sütőpapír között szoktam) és kibélelem vele a kb. 30 centis sütőformám. Beleteszem a gyümölcsös keveréket és a maradék tésztával bevonom a tetejét, amiben az alábbi videó segít:
Megkenjük a tészta tetejét tojással és közepes hőfokon kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!
Zsani