A legmelengetőbb őszi édesség: a körtés-tökös pite

Posted on október 14, 2014

Ha ősz, akkor tök. Tök sósan, tök édesen, de a krémlevest már mindenki unja, csak úgy simán bedobni a sütőbe meg tök snassz. Mit kezdjünk hát a tökkel? 

Először is süssünk belőle pitét: körtével, fahéjjal, dióval és roppanós tésztával, örüljünk a fűszeres sütiillatnak és élvezzük az utolsó őszi napsugarakat.

IMG_1054.JPG

Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 45 dkg liszt
- 3 tojás
- 40 dkg hámozott, kockázott sütőtök
- 40 dkg hámozott, kockázott körte 
- 5 dkg dió
- 3 ek. cukor
- 1 kk. fahéj
- 1 csipet só

IMG_1245.JPG

A hideg vajból kiveszek egy kanálnyit és félreteszem. A maradékot összedolgozom a liszttel, tojással, sóval és egy evőkanál cukorral. Nagyon fontos, hogy nem szabad túl sokáig gyúrni, amint tésztává állt össze, lefedem fóliával és beteszem a hűtőbe.  

A félretett vajon közepes lángon egy serpenyőben 15 percig párolom a tököt, nem kell teljesen puhára főzni. Hozzáadom a felkockázott körtét, két kanál cukrot, a fahéjat és a diót. 

A tésztát egyharmad-kétharmad arányban elosztom. A nagyobb darabot nagyjából kör alakúra nyújtom (én két réteg sütőpapír között szoktam) és kibélelem vele a kb. 30 centis sütőformám. Beleteszem a gyümölcsös keveréket és a maradék tésztával bevonom a tetejét, amiben az alábbi videó  segít: 

Megkenjük a tészta tetejét tojással és közepes hőfokon kb. 35 perc alatt készre sütjük. 

IMG_1016.JPG

IMG_1058.JPG

Jó étvágyat!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr766786417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása