Mediterrán luxus féláron: paradicsomos húsgombócok házi szélesmetélttel

Posted on január 28, 2016

Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.

img_3980.JPG

Az olasz konyha egy igazi kincsesbánya, ha olcsó és tartalmas recepteket keresünk. Én most egy számos változatban ismert klasszikust választottam a paradicsomos húsgombócot házi tésztával. Kicsit időigényes, de minden percét megéri. Igazi filléres luxus, mindenképp próbáljátok ki.

Hozzávalók:

A tésztához:

A paradicsomszószhoz:

A húsgombóchoz:

Összesen: 750 Ft

A tészta elkészítésével kezdem. A lisztet egy magas falú keverőtálba teszem, majd a tojásokat ráütöm és sózom, majd elkezdem gyúrni, összeállítani. A tojás méretétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. 

A tésztát pihentetem, majd kisebb cipókat formázok, és elkezdem bőven lisztezett deszkán kinyújtani. A lapokat egy tiszta abroszon „szikkadni” hagyom, majd egy éles késsel metéltet készítek, és ismét száradni hagyom.

A húsgombócokkal folytatom. A darált húst sózom, borsozom, majd hozzáadom a tojást és a zsemlemorzsát. Kisebb gombócokat formázok, és olíva olajon kisütöm. 

(Ha nem szempont az ár, akkor én darált marhahússal dolgozom, de ez megdobja a költségeket.)

A szószhoz apróra vágom a hagymát, majd az olíva olajon lepirítom. Hozzáadom a fokhagymát,később pedig a paradicsomszószt. Sóval borssal, és bazsalikommal ízesítem. Végül hozzáadom az előzően elkészített húsgombócokat, és szépen összeforralom őket.

Kifőzöm  a tésztát, és már tálalok is.

(Nincs képem parmezánt ajánlani, de....)

Jó étvágyat!

Bara

A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr888312874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2016.01.30. 14:54:15

Bocs, nem sok közöm van a roma konyhához, Bódi Margót nézem élvezettel, és néha röhögtem, pl. mikor a krumpli glancát előadta egy műsorban. Ez nálam a krumpli kása, ugyanúgy elkészítve, aztán a tányéron széthúzom egy negyed kanál zsírral, ami beleolvad a kis mélyedésekbe, és egy kanál tejföl rá, és megeszem. Nála a krumpli glancához két kiló oldalas is kell. Akkor most kezdjünk ki a töltött káposztával. Dunántúli vagyok, nem csomagoljuk a tölteléket, azaz gombócos káposzta. Másfél kiló savanyú káposzta, fél kiló darált hús, fél marék rizs. Egy fej hagyma dinsztelve, rá a piros paprika, kicsit felöntve, rá a fele káposzta, aztán a gombócok (darált hús, só, bors, rizs), rá a többi káposzta, felönteni, míg ellepi a víz. Egy óra, vízzel esetleg feltölteni. A végén jöhet egy világos rántás, csak az ízéért, nem fontos. Ez a hat literes lábas, kb. 10 adag kaja, káposzta 600 ft, hús 400-500, a rizst és a hagymát nem osztom le, sőt ha evésnél ráteszel egy kanál tejfölt, még akkor is olcsó kaját eszel. Ráadásul nem csak én szeretem, hanem sok ismerősöm is. Nem okvetlenül kell bele még egy csülök, meg egy kiló oldalas is. Jó főzőcskézést, szép napot.

budaizsani 2016.01.30. 16:19:23

@élhetetlen: Tökéletesen értem, amit írsz, nem is szeretném megcáfolni. Mindössze ezzel a sorozattal más volt a célunk. A töltött káposzta számomra egy kifejezetten ünnepi étel, és amint azt a bevezetőben is megjegyezzük, ezek az alkalmak számunkra nagyon különlegesek, szeretjük megadni a módját, és belepakolni azt a csülköt. Hétköznap viszont én nagyon ritkán készítek töltött káposztát, sokkal inkább részesítem előnyben a könnyebb ételeket. A sorozatnak megvan a maga nézőpontja, szabályai, ezt az elején le is fektettük: romanigastro.blog.hu/2016/01/19/ezerforintos_receptek

A krumpligancát pedig szeretem magában, tejföllel, de oldalassal is, és nem gondolom, hogy baj lenne bármelyik verzióval is. Viszont egy egyszerű keddi ebédként nem tudom elképzelni az oldalassal készült verziót, de ha valakinek, ez, hát tegye...
peace&eat ;)
Zsani

élhetetlen 2016.02.08. 11:35:48

@budaizsani: Azért egy kicsit félreértettél. Krumpliganca. Persze, hogy nincs baj egyik verzióval sem. Bódi Margóra visszatérve, amire azt mondtam, hogy röhögtem, az az, hogy nem az a „címe” a kajának, hogy sült oldalas krumpligancával, hanem az, hogy krupliganca. Hogy zöldségleves főz, aztán megkérdezi a sógornőjét, hogy nincs-e egy tyúkja véletlenül, mert hogy néz ki egy zöldségleves tyúk nélkül. Amibe én egy tyúkot belefőzök, az már nem zöldségleves. Csak ennyi. A hülye gombócos káposztám. Ha elolvasod még egyszer, be kell látnod, hogy ez nem nehéz kaja, olcsó, és kiadós. Mivel én nem írok főzős blogot, ezért gondoltam, megírom neked, mert bőven belefér az „ezer forintból” receptek közé. Bocs, igyekszem odafigyelni, és legközelebb nem belebeszélni a műsorodba.
süti beállítások módosítása