Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.
Ebben a menüsorban a ma már szinte elcsépelt, de megunhatatlan sütőtök krémlevest kínálom egy kicsit felfrissített roma specialitással, a lepcsánkával. Ennek a télies fogásnak a legtökéletesebb levezetése egy lángos, aminek ebben a receptben csak az árát osztom meg, a receptjét pedig a következő bejegyzésemben fogom.Verhetetlen ízek és bravúros költségvetés. Próbáljátok ki!!
Hozzávalók:
Leves (5 adag)
Kb. 4 adag: 710 Ft Ft 2 adag= 355 Ft
Lepcsánka
2 adag 204 Ft
A leveshez kínált lángos receptjét a következő bejegyzésben találjátok. A nagyságuktól függően a lángosok darabja kb. 60 - 70 Ft-ra jön ki.
A menü ára összesen: kb. 700 Ft
A sütőtököt félbevágom, kimagozom, és kb. 1 óra alatt 180 fokos sütőben megsütöm.
Míg a sütőtök elkészül, megpucolom a krumplit és a répát, feldarabolom, és puhára főzöm.
Ha a sütőtök elkészült, a krumplival és répával pépesítem, majd a libazsíron lepirított hagymához adom.
Az így kapott (igen-igen megfoghatatlan állagú) masszát felöntöm egy zöldség vagy csirkeleves alaplével. Mivel a tegnapi kacsaaprólék levesből maradt egy kevés így én ezzel öntöttem fel. Ha erre nincs mód, akkor egy bio leveskockát felengedek forró vízzel. ( Ezt a mondatomat nyilván nem tudom vállalni a későbbiekben ..:)) A leves sűrűségét nyilván ízlés szerint állítom be az alaplé mennyiségével.
Hozzáadom a narancs levét, ízlés szerint sót, borsot, őrölt szerecsendióval, gyömbérrel esetleg chilivel ízesítem.
A leves mellé egy nagyon finom romás feltétet-köretet kínálok. A köretet a sógornőm juttatta eszembe, aki sűrűn készíti ezt a finomságot, akinek innen is köszönöm az ötletet! A lepcsánkához lereszelem a krumplit és a nagy sütőtök egy kis részét is ízlés szerint. Hozzáadom a lisztet és a tojást, majd sózom és borsozom a "tésztát". Kanál segítségével formázom, majd forró olajban pirosra sütöm.
Jó étvágyat!
Bara
A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.