Sütőtök és lepcsánka

Posted on január 26, 2016

Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.

sutotok.JPG

Ebben a menüsorban a ma már szinte elcsépelt, de megunhatatlan sütőtök krémlevest kínálom egy kicsit felfrissített roma specialitással, a lepcsánkával. Ennek a télies fogásnak a legtökéletesebb levezetése egy lángos, aminek ebben a receptben csak az árát osztom meg, a receptjét pedig a következő bejegyzésemben fogom.Verhetetlen ízek és bravúros költségvetés. Próbáljátok ki!!

Hozzávalók:

Leves (5 adag)

Kb. 4 adag: 710 Ft Ft  2 adag= 355 Ft

Lepcsánka

2 adag 204 Ft

A leveshez kínált lángos receptjét a következő bejegyzésben találjátok. A nagyságuktól függően a lángosok darabja kb. 60 - 70 Ft-ra jön ki.

A menü ára összesen: kb. 700 Ft

langos.JPG

A sütőtököt félbevágom, kimagozom, és kb. 1 óra alatt 180 fokos sütőben megsütöm.

Míg a sütőtök elkészül, megpucolom a krumplit és a répát, feldarabolom, és puhára főzöm.

Ha a sütőtök elkészült, a krumplival és répával pépesítem, majd a libazsíron lepirított hagymához adom.

Az így kapott (igen-igen megfoghatatlan állagú) masszát felöntöm egy zöldség vagy csirkeleves alaplével. Mivel a tegnapi kacsaaprólék levesből maradt egy kevés így én ezzel öntöttem fel. Ha erre nincs mód, akkor egy bio leveskockát felengedek forró vízzel. ( Ezt a mondatomat nyilván nem tudom vállalni a későbbiekben ..:)) A leves sűrűségét nyilván ízlés szerint állítom be az alaplé mennyiségével.

Hozzáadom a narancs levét, ízlés szerint sót, borsot, őrölt szerecsendióval, gyömbérrel esetleg chilivel ízesítem.

A leves mellé egy nagyon finom romás feltétet-köretet kínálok. A köretet a sógornőm juttatta eszembe, aki sűrűn készíti ezt a finomságot, akinek innen is köszönöm az ötletet! A lepcsánkához lereszelem a krumplit és a nagy sütőtök egy kis részét is ízlés szerint. Hozzáadom a lisztet és a tojást, majd sózom és borsozom a "tésztát". Kanál segítségével formázom, majd forró olajban pirosra sütöm.

Jó étvágyat!

Bara

A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr678312408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpeti123456 2016.01.27. 09:39:46

Lepcsánkát én más néven ismerem és tegnap is sütöttem.
Tuti ennivaló az egyik nagy kedvencem gyerekkorom óta.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.27. 09:39:55

Nagyon jól néz ki, meg is kívántam most a lángost.

De a szerző trükkös, mert a tejfölt és a ráreszelt sajtot már írta bele a költséglistába. :)

szamaritánus 2016.01.27. 09:40:03

tessék mondani, hol adnak 1 db leveskockát? hát "pici gyömbért"? 10 deka lisztet? na, kb. ennyit is érnek a spórolós jótanácsok, kedves poszter.

Tonté Barbara 2016.01.27. 09:42:43

@szamaritánus: Kedves Szamaritánus! Az alapszabályokban leírtuk, hogy arányosítjuk a költségeket! Reméljük azért kipróbálod ;)
süti beállítások módosítása