A nyomdázható, a csokis, na meg a gluténmentes

Posted on december 09, 2015

Az adventi készülődés egyik elengedhetetlen eleme a sütés. Ennek jegyében vasárnap a Romadopt Klub meghívására 20 gyermekkel sütöttünk kekszet, és töltöttünk el egy csodálatos délutánt. A klub egy rendkívül érdekes és hiánypótló kezdeményezés, hiszen olyan örökbefogadó szülőknek kínál programokat, akik roma gyermeket vagy gyermekeket fogadtak örökbe. Örökbefogadó szülőként régóta őszinte tisztelettel követem a munkájuk. Nagyon fontosnak tartom a céljaikat és a programjaikat, így a legnagyobb örömmel fogadtam a megkeresést.

Nyomdázható mandulás keksz

Nagyon nehezen találtam olyan kekszreceptet, ami nyomdázható. Rengeteg verzióval próbálkoztam, majd rátaláltam Urban:Eve blogger egyik bejegyzésére, amiben ezt az eredetileg Nigella receptet ajánlja, ami tökéletesen bevált!

Hozzávalók (40-60 darabhoz)

-17 dkg puha vaj
-22 dkg cukor
-2 nagy tojás
-1 teáskanál mandulakivonat
-40 dkg liszt
-1/2 teáskanál sütőpor (ne sokat, mert túlkel)
-1/2 teáskanál só

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajas masszához. (A tojás méretétől függően adok hozzá még lisztet.)

A tésztának puhának kell lennie, csak ne ragadjon túlzottan. Frissentartó fóliába csomagolom a tésztát, majd a hűtőbe teszem, hogy megfelelő legyen az állaga. (A tészta akár napokig is eláll a hűtőben, így nagyon kényelmes megoldás az ünnepi készülődés őrületében.)

A tésztát lisztezett deszkára teszem, majd ízlés szerint nyújtom. Ha vékonyra nyújtom, akkor ropogósabb kekszet kapok, ha vastagra hagyom, akkor puhább a végeredmény.

A különböző formákra szaggatott és pecsételt kekszeket sütőpapírra rakom, és 180 fokon körülbelül 8-9 perc alatt készre sütöm.

A kihűlt keksz természetesen csokival, marcipánnal, cukormázzal díszíthető.

 

Klasszikus csokis keksz

 

Ez egy igazi „5percalattvillantósat” recept. Nagyon puha, kellemes állagú keksz, ami ajándéknak sem utolsó.

Hozzávalók:

-10 dkg puha vaj
-10 dkg barnacukor
-2 nagy tojás
-1 teáskanál vanília kivonat
-25 dkg liszt
-1 zacskó sütőpor
-1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg csokoládé (ét- és tejcsokoládé)
- 10 dkg aszalt gyümölcs (lehet mazsola, áfonya, sárgabarack stb.)

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajas masszához. (A tojás méretétől függően adok hozzá még lisztet.)

Hozzáadom a kis darabokra tört csokoládét, és a felaprított aszalt gyümölcsöt. 

Az így kapott tésztából diónyi gömböket formálok, majd a sütőpapírral bélelt tepsin vagy csinos muffin papírba korongokat „lapítok” belőlük. 

Mogyoróvajas-csokis keksz

A gyermekek között volt glutén- és fehérjeérzékeny. Szerencsére az egyik legnépszerűbb női portálon találtunk egy receptet, ami nagyon finom és tápláló. Tele van csokoládéval, így méltán a gyermekek kedvence.

Hozzávalók:

 -2 db tojás
-15 dkg étcsokoládé
-200 g mogyoróvaj
-1 mokkáskanál szódabikarbóna
-6 dkg barnacukor 

A mogyoróvajat kikeverem a cukorral és a tojással, majd hozzáadom a szódabikarbónát és az apróra vágott étcsokoládét. Kanállal (leginkább fagyissal) kis kupacokat adagolunk a sütőpapírral bélelt tepsire, majd kézzel kicsit ellapítom.

Előmelegített sütőben 12-15 percig sütöm.

Jó étvágyat!

Barbara

További reggeli receptek

Nutellás keksz, avagy a boldogság más néven

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr378147278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása