Ez a hét az almás pitéink csatájának hete. Cicaharcot ne várjon senki, helyette lesz három mesés pite recept. Anyukáink pitéit fogjuk megmutatni és egy kakukktojást, a francia fordított pitét, a tarte tatint.
Ez utóbbival indítjuk a sort, nyáron már elkészítettük ugyanennek a paradicsommal készült sós változatát is, akkor saját tésztával, most viszont a kényelmes megoldást választjuk és kész tésztát használunk. A recept nálam nagy vendégvárós kedvenc, mert a kész tésztának köszönhetően körülbelül 10 percnyi munka van vele, rendkívül látványos és a sós karamellától különleges is.
Hozzávalók egy 27 centis piteformához:
- egy csomag leveles tészta
- 4 nagyobb alma
- 5 dkg cukor
- 1 ek. vaj
- 1 kk. só,
- 1 csipet fahéj,
- fél citrom leve.
A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy teljesen befedje a formánkat. Az almát meghámozzuk, megtisztítjuk a magházától és gerezdekre vágjuk. Egy edénybe szórom a cukrot és lassú tűzön elkezdem karamellizálni. Nem nyúlok hozzá, semmi kevergetés, csak csendben megvárom, hogy egyenletes borostyánszínt kapjon.
Amikor ez kész, hozzáadom a vajat, majd az az almaszeleteket. Néhány percig hagyom az almát puhulni a karamellben, de nem kell puhára főzni. Hozzáadom a fahéjat, a sót és a citrom levét, végül az almát és a karamellás szószt, amelyben puhult a kivajazott piteforma aljába öntöm és elrendezgetem a szeleteket. Ha esetleg maradtak volna csomók a karamellben (ez időnként előfordul) az alma nélkül addig forralom a keveréket, míg teljesen feloldódnak.
A tésztát a tetejére borítom, a kilógó széleket le is vághatom, de akár bele is lehet tömködni a formába. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg elkezd pirulni a tészta teteje (ez kb. 20-25 perc). Ekkor kiveszem, megvárom, hogy kihűljön, késsel óvatosan meglazítom a tésztát a forma oldalánál, egy nagyobb tányért helyezek a forma tetejére, és óvatosan, egy gyors mozdulattal kiborítom a pitét, úgy, hogy a tészta legyen alul.
Jó étvágyat!
Zsani