Almás piték csatája - a sós karamellás fordított

Posted on október 06, 2015

Ez a hét az almás pitéink csatájának hete. Cicaharcot ne várjon senki, helyette lesz három mesés pite recept. Anyukáink pitéit fogjuk megmutatni és egy kakukktojást, a francia fordított pitét, a tarte tatint. 

Ez utóbbival indítjuk a sort, nyáron már elkészítettük ugyanennek a paradicsommal készült sós változatát is, akkor saját tésztával, most viszont a kényelmes megoldást választjuk és kész tésztát használunk. A recept nálam nagy vendégvárós kedvenc, mert a kész tésztának köszönhetően körülbelül 10 percnyi munka van vele, rendkívül látványos és a sós karamellától különleges is. 

almaspite4.JPG

Hozzávalók egy 27 centis piteformához:
- egy csomag leveles tészta
- 4 nagyobb alma
- 5 dkg cukor
- 1 ek. vaj
- 1 kk. só,
- 1 csipet fahéj,
- fél citrom leve.

A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy teljesen befedje a formánkat. Az almát meghámozzuk, megtisztítjuk a magházától és gerezdekre vágjuk. Egy edénybe szórom a cukrot és lassú tűzön elkezdem karamellizálni. Nem nyúlok hozzá, semmi kevergetés, csak csendben megvárom, hogy egyenletes borostyánszínt kapjon.

Amikor ez kész, hozzáadom a vajat, majd az az almaszeleteket. Néhány percig hagyom az almát puhulni a karamellben, de nem kell puhára főzni. Hozzáadom a fahéjat, a sót és a citrom levét, végül az almát és a karamellás szószt, amelyben puhult a kivajazott piteforma aljába öntöm és elrendezgetem a szeleteket. Ha esetleg maradtak volna csomók a karamellben (ez időnként előfordul) az alma nélkül addig forralom a keveréket, míg teljesen feloldódnak.

A tésztát a tetejére borítom, a kilógó széleket le is vághatom, de akár bele is lehet tömködni a formába. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg elkezd pirulni a tészta teteje (ez kb. 20-25 perc). Ekkor kiveszem, megvárom, hogy kihűljön, késsel óvatosan meglazítom a tésztát a forma oldalánál, egy nagyobb tányért helyezek a forma tetejére, és óvatosan, egy gyors mozdulattal kiborítom a pitét, úgy, hogy a tészta legyen alul.

Jó étvágyat!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr77896946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalle 2015.10.08. 10:54:22

Fotót, vagy nem történt meg :D

budaizsani 2015.10.08. 10:57:27

@Kalle: Bocsi, nem értem :) Miről?

Kalle 2015.10.08. 11:20:01

@budaizsani: ÁÁÁ, figyelmetlen voltam, nem érdekes :) A leveles tészta helyett szerintem a pâte brisée - omlós tészta - jobban passzol ehhez a recepthez. A feleségem is gyakran készíti, hol ezzel, hol azzal, de az az 5 perc időnyereség nem éri meg.

budaizsani 2015.10.08. 11:21:44

@Kalle: romanigastro.blog.hu/2015/07/13/forditott_paradicsomos_pite
Erre gondolsz? :)
Tényleg 2 pillanat alatt megvan az olmós tészta is, de gondoltam megmutatom ezt a verziót is :)
süti beállítások módosítása