Évek óta készítem a tarte tatint, a recept édes változatát: a fordított almás pite sós karamellával megbolondítva régi kedvencem, egyben - egyszerűsége miatt is - az egyik legfinomabb gyümölcsös édesség, amit el tudok képzeni. Összesen öt hozzávalóból készül (fagyasztott leveles tészta, alma, vaj, cukor, só) és váratlan vendégek érkezésekor nem egyszer volt már nagy segítség a recept.
Most, hogy lassan itt az igazi napérlelte paradicsomok szezonja, ideje elkészíteni a sós változatot is, ami éppen ugyanannyira finom. A tészta ezúttal saját készítésű, de ugyanúgy el lehet sütni a bolti változattal is. Bocsánatos bűnök ezek. :)
Grillezett húsok, halak, sajtok mellé köretként, de akár magában is tökéletes nyári fogás.
Fotó: Orvos-Csenki Ágnes
Hozzávalók egy 27 centis formához:
- kb. 70 dkg koktélparadicsom, illetve annyi, amennyi beteríti a formát,
- 3 ek. olívaolaj,
- 1 ek. balzsameset,
- 1 tk. méz,
- fél marék bazsalikom,
- a paradicsom mellé adható még olívabogyó is.
A tésztához:
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg vaj,
- 1 tojás,
- 1 kk. kakukkfű.
Fotó: Orvos-Csenki Ágnes
A lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal és hozzáadjuk a tojást, a kakukkfüvet és egy nagy csipet sót. Gyúrható állagúra dolgozzuk (szükség esetén adhatunk hozzá kevés hideg vizet) és betesszük a hűtőbe negyed órára. Ezt a tésztát nem szabad túlságosan kidolgozni, ha kisebb vajdarabok maradnak benne, az sem nagy baj.
A paradicsomokat a forma aljába tesszük (ha adunk hosszá olívabogyót akkor azzal együtt). Összeforgatjuk az olajjal, mézzel, balzsamecettel és bazsalikommal, majd sózzuk. A tésztát akkorára nyújtjuk, mint a forma, majd beborítjuk vele a paradicsomokat.
Kb. 30-35 perc alatt 200 fokon készre sütjük. Hűlni hagyjuk, tálaláshoz óvatosan egy nagyobb tányér segítségével kiborítjuk, úgy, hogy a tészta legyen alul. Tényleg legyünk óvatosak, mert a paradicsom levet fog ereszteni, ha nem vigyázunk leforrázhatjuk magunkat.
Jó étvágyat!
Zsani