Még kora ősszel találtam erre a receptre, ami rögtön megmozgatta a fantáziám, így nem is volt kérdés, hogy a következő piacozás során babot, és birsalmát fogok venni. Így is lett: álomszép babot, lila fokhagymát, és még szebb birsalmát kaptam. Elégedetten, a lelki szemeim előtt pergő gyönyörű blogfotókkal, orromban a birs illatával, számban a leves elképzelt ízével toltam haza a babakocsit. Ekkor azonban egy idős néni dühösen, és számonkérő hangnemben szóvá tette, hogy túl nagy a babakocsi. Nem fér el tőle, és konkrétan lökdösni kezdte a babakocsit. Én olyan idegállapotba kerültem, hogy észre sem vettem, hogy kiesett a kocsiból a rakomány, igaziból arra figyeltem, hogy állandó minőségbizosítási ellenőrünk ne ijedjen meg.
A skandalum nem tört meg :), így ha kicsit később is, de megfőztem a levest.
Az interneten rengetegféle recept található erről a hagyományos cigány ételről, én a füstölt húsos verziót próbáltam ki Gaszrobaranyától. (Ha valaki tud a leves eredetéről, stb, kérem, hogy ossza meg velem, mert tényleg érdekel)
Íme a recept:
Hozzávalók:
-20 dkg nagy szemű tarkabab
-2-3 szem birsalma
-2 dl tejföl
-1 evőkanál liszt
-20 dkg füstölt hús
-só, bors
-pár szem babérlevél
-fél citrom leve, vagy egy kis ecet
A babot előző este beáztatom, így a bab szépen megpuhul, és nem kell hosszú órákig főzni. (Én korán elaludtam, de Anyukám észnél volt, és beáztatta ;))
A füstölt húst szépen feldolgozom, a birsalmát megmosom és felszeletelem. A babot sóval, borssal és a babérlevéllel ízesített vízben a füstölt hússal együtt puhára főzöm. Mikor félig megfőtt hozzáadom a birsalmát, citromlével vagy ecettel ízesítem.
Ezután behabarom tejföllel elkevert liszttel, és kiforralom.
A leves hidegen és melegen is tálalható. A füstölt hús elhagyásával pedig kitűnő vegetáriánus étel.
Jó étvágyat!
Bara
Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)