A görcsleves, vagy csimbókos leves egy hagyományos paraszti találmány, a pásztorkultúra leleményességének egyik legszebb példája. Nevét a hagymás zsírral megkent sodort tésztáról kapta, aminek elkészítésére számos variációt találunk. Nem csoda, hogy a roma konyhában is kiemelt szerephez jut, és sokszor kerül a mi asztalunkra is. Olcsó, tartalmas, isteni finom, ráadásul a szabadban is elkészíthető. Jó szívvel ajánlom az előttünk álló őszi napokra!
Hozzávalók:
Leves (kb. 4 nagyobb adag)
-2 ek. libazsír
- leveszöldség
- 10 dkg krumpli
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- só, bors, pirospaprika
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
- 1 hagyma
- kolbász (ízlés szerint)
- petrezselyem
- zellerlevél
A tészta elkészítésével kezdem a leves elkészítését. Leszitálom a lisztet, adok hozzá egy kis sót, és összegyúrom a tojásokkal. Vékonyra nyújtom, majd pihentetem. Mialatt a tésztánk picit szárad, addig a zsírom lepirítom a finomra vágott hagymát. Az eredeti recept szerint kis pirospaprikát adunk hozzá, és készen vagyunk. Én viszont pici kolbász morzsalékot adok a hagymához,ami szépen megszínezi. ( Van aki a szalonnát használ, de nem ritka, hogy kis májat vágnak a hagymára.) Megvárom, hogy picit kihűljön, mielőtt a paprikát hozzáadom, hogy ne keseredjen meg.
A kinyújtott tésztát megkenem a hagymás keverékkel, majd körülbelül 10*5 cm kis téglalapokat vágunk a tésztából.Megsodorjuk, majd "görcsöt" kötünk a kis tészta csíkokból.
A zöldségeket, a hagyma és a paprika kivételével, megpucolom, és igyekszem egyforma nagyságú darabokra vágni. A zöldségeket kedvünkre válogathatjuk össze, ha valami éppen nincs otthon, akkor azt nyugodtan elhagyhatjuk.
Pici libazsíron lepárolom a zöldségeket, majd ízesítem. Megpárolom a zöldségeket, hozzáadom a petrezselymet, és az apróra vágott zellerlevelet, majd felöntöm hideg vízzel a már puhuló zöldségeket, és ha már forr a leves, akkor beleengedem a görcsöket, és kb. 10 perc alatt készre főzöm.
Jó étvágyat!
Bara
KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro