Rengeteg répát lehet ezzel a módszerrel egy piteformába tuszkolni, nem mellesleg pedig a végeredmény finom és gyönyörű. Az ünnepi asztal dísze lehet ez a zöldségbomba.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg vaj,
- 30 dkg liszt,
- 1 tojás,
- néhány evőkanál hideg víz,
- csipet só.
A töltelékhez:
- 2 dl tejszín,
- 2 tojás,
- 7 dkg kéksajt,
- szerecsendió,
- 1,5 kg sárgarépa, lehet többféle színű
- kevés só.
A tésztához hidegen elmorzsoljuk a liszttel a vajat, és minél gyorsabban összeállítjuk a többi hozzávalóval. Az omlós tésztával kibélelünk egy 29 centis kerek piteformát. A tejszínt elkeverjük a tojással és a kéksajttal, ízesítjük szerecsendióval. A tejszínes alapot a tésztára öntjük.
Zöldséghámozóval vékony csíkokra vágjuk a sárgarépát – lehet sárga, narancssárga és lila színű vegyesen – és forrásban lévő vízben 5 percen keresztül előfőzzük. A leszűrt és kihűtött répaszeleteket feltekerjük, a pite tetejét ezekkel a rózsákkal rakjuk ki.
170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, illetve amíg a répa megpuhul. Ez körülbelül egy óra lesz.
Fotó: Bondár Csaba
Jó étvágyat!
Zsani