Fotó: Sörös Iván
Kevés olyan sokoldalú étel van, mint a paprikazselé vagy paprikalekvár. Tökéletes pörköltökhöz, a chilis változat az ázsiai ihletésű ételek tökéletes alapanyaga, a zselés változat pedig az egyik legkedvesebb húspácom alkotóeleme is. Lássuk, hogyan készül! Fotó: Sörös Iván
Hozzávalók:
-1 kg kápia és pritamin paprika vegyesen
- 3 db nagy piros húsú hegyes erős paprika
- 10-15 db chili (nekem otthon lila és piros chilim volt)
- 1 kg cukor
- 2 dl vörösborecet ecet
- 4 kiskanál só
- 2 l víz
- 3 tasak 3:1 zselésítő
A paprikákat kimagozom, nagyobb darabokra vágom, majd pépesítem. Nekem turmixom van, de késes betétű robotgéppel is dolgozhatunk.
Az így kapott tűzpiros masszához adom az ecetet illetve a cukrot, lefedem, majd 60 percig állni hagyom. Az óra letelte után hozzáadom vizet, és a zselésítőt, majd lassú tűzön 30 percig forralom.
Kiforralt, csírátlanított üvegekbe töltöm, majd fejre állítva dunsztolom.
Jó tanács: használjatok gumikesztyűt, tényleg…
Tipp 1: Ha a kápia paprikákat megsütitek, vagy grillezitek a pépesítés előtt nagyon szép füstös ízt kaptok, érdemes kipróbálni.
Tipp 2: Rengeteg paprika lekvár illetve zselé található a neten, melyek mind kiválóan működnek abban a pácban, amit most ajánlok nektek.
- 1 dl olívaolaj
- 2 ek. magos mustár
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ek. méz
- 3 ek. paprikalekvár
- só, bors
Próbáljátok ki! A végeredmény egy tökéletesen piros, kellemesen csípős hús lesz. Nem tudok olyan húst, amivel ne működne.
Jó étvágyat!
Bara
Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)