Nyakunkon a nyár és így a grillszezon is. A szabad tűzön készíthető ételek között különösen kedves számomra egy pofonegyszerű recept, a buffalo csirkeszárnyak grillen készült változata. Nagyon kevés - és nem is drága - alapanyag kell hozzá, nem igényel sok munkát és azok a barátaim is örömmel rágcsálják, akik nem esznek csontos, vagy zsírosabb húsokat. Nem mellesleg pedig sokkal kevesebb zsiradékot tartalmaz, mint a bő olajban sült változata.
Fotó: Csenki Ágnes
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg megtisztított csirkeszárny
- 5 dkg vaj
- 2 db chilipaprika (szárított is tökéletes)
- 1 kk pirosparika
- 1 tk tabasco szósz
- 1 ek napraforgó olaj
a kéksajtos mártogatóshoz:
- 2 dl tejföl
- fél gerezd fokhagyma
- 3 dkg kéksajt
- a csomag zellerszár
Fotó: Csenki Ágnes
A csirkeszárnyakat kettévágom és 15 perc alatt előfőzőm Ez a lépés elhagyható ugyan, de nagyban meggyorsítja a sütést. A szárnyakat sózom és egy kanál zsiradékkal forgatom össze. Optimális esetben nyílt tűzön, ennek hiányában sütőben, rácson, 200 fokon addig sütöm, míg a bőre ropogós lesz. A vajat felolvasztom, hozzáadom a chilit, a pirospaprikát, a tabascot és szükség esetén sózom. Az átsült szárnyakat alaposan beleforgatom a vajas keverékbe, hogy mindenhol bevonja a szósz.
Mellé kéksajtos mártogatóst tálalok zellerszárral, ami tökéletesen ellensúlyozza a csirke csípősségét. A telfölbe belemorzsolom a kéksajtot, hozzáadom a zúzott fokhagymát és sózom. A zellerszárakat keresztben is és hosszában is felezem.
Jó étvágyat!
Zsani