Vallomással tartozom. Barbara vagyok, 32 éves, és „töltöttkáposztafüggő”. Számtalan formában készítem, túl sokszor, túl sokat. A következő recept egy tavaszias, és nagyon mediterrán kelkáposztás változat. Nyoma sincs a klasszikus recept nehéz fűszerességének; könnyed, titokzatos, és csábító, mint Casanova.
(A receptet elkészítettük az RTL Klub Híradó stábjának is, akiknek ezúttal is köszönjük a lehetőséget. A felvételt itt tekinthetitek meg)
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 1 citrom leve
- 60 dkg darált hús (sertés, marha, vagy bárány, esetleg ezek keveréke)
- 20 dkg csirkemáj
- 7-9 dkg zsemlemorzsa
- 6 dkg reszelt parmezán, plusz a szóráshoz
- 1 tojás
- 1 l paradicsomlé
- só
- bors
- rozmaring
- pici szódabikarbóna
A kelkáposzta blansírozásával kezdem. A megtisztított kelkáposztaleveleket néhány percre forró vízbe helyezzük, amibe egy citrom levét vagy ecetet, és sót rakok. 2-3 perc után kiemelem és hirtelen jéghideg vízzel lehűtöm. (Érdemes jól előkészülni, és betartani ezt a 2-3 percet, így elkerülhetjük, hogy túlfő a káposztánk, és megmarad a szép színe és a frissessége.)
A levelek előkészítése után összeállítom a tölteléket. A darált húshoz adom az apróra vágott csirkemájat, a zsemlemorzsát, a parmezánt, és a tojást. A masszát sóval, borssal, és friss rozmaringgal dolgozom készre. ( Ha marhával dolgozunk, érdemes lepirítani a húst, mert így elkerülhetjük, hogy a káposzta rommá főjön.)
A kelkáposzta leveleibe töltöm a masszát, és egy hőálló edénybe teszem a töltelékeket, és félrerakom, míg előkészítem a paradicsomos szószt.
Olívaolajon lepirított fokhagymát, pici cukrot, sót, rozmaringot, és egy késhegynyi szódabikarbónát adok a paradicsomléhez.
Felöntöm a töltelékeket, és ha kell, akkor pici vizet, vagy alaplevet adok hozzá.
180 fokon 30 perc alatt készre főzöm.
Parmezánnal megszórva tálalom.
Jó étvágyat!
Bara