A töltött káposzták Casanovája: mediterrán kelkáposzta

Posted on május 29, 2015

Vallomással tartozom. Barbara vagyok, 32 éves, és „töltöttkáposztafüggő”. Számtalan formában készítem, túl sokszor, túl sokat. A következő recept egy tavaszias, és nagyon mediterrán kelkáposztás változat. Nyoma sincs a klasszikus recept nehéz fűszerességének; könnyed, titokzatos, és csábító, mint Casanova.medi-toltott-1.JPG

(A receptet elkészítettük az RTL Klub Híradó stábjának is, akiknek ezúttal is köszönjük a lehetőséget. A felvételt itt tekinthetitek meg)

Hozzávalók:

- 1 fej kelkáposzta
- 1 citrom leve
- 60 dkg darált hús (sertés, marha, vagy bárány, esetleg ezek keveréke)
- 20 dkg csirkemáj
- 7-9 dkg zsemlemorzsa
- 6 dkg reszelt parmezán, plusz a szóráshoz
- 1 tojás
- 1 l paradicsomlé
- só
- bors
- rozmaring
- pici szódabikarbóna

medi-toltott-.JPG

A kelkáposzta blansírozásával kezdem. A megtisztított kelkáposztaleveleket néhány percre forró vízbe helyezzük, amibe egy citrom levét vagy ecetet, és sót rakok. 2-3 perc után kiemelem és hirtelen jéghideg vízzel lehűtöm.  (Érdemes jól előkészülni, és betartani ezt a 2-3 percet, így elkerülhetjük, hogy túlfő a káposztánk, és megmarad a szép színe és a frissessége.)

A levelek előkészítése után összeállítom a tölteléket. A darált húshoz adom az apróra vágott csirkemájat, a zsemlemorzsát, a parmezánt, és a tojást. A masszát sóval, borssal, és friss rozmaringgal dolgozom készre. ( Ha marhával dolgozunk, érdemes lepirítani a húst, mert így elkerülhetjük, hogy a káposzta rommá főjön.)

A kelkáposzta leveleibe töltöm a masszát, és egy hőálló edénybe teszem a töltelékeket, és félrerakom, míg előkészítem a paradicsomos szószt.

Olívaolajon lepirított fokhagymát, pici cukrot, sót, rozmaringot, és egy késhegynyi szódabikarbónát adok a paradicsomléhez.

Felöntöm a töltelékeket, és ha kell, akkor pici vizet, vagy alaplevet adok hozzá.

180 fokon 30 perc alatt készre főzöm.

Parmezánnal megszórva tálalom.

Jó étvágyat!

Bara

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr587499622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása