Nem kell hozzá se kanál, se villa. Akkor is készül, amikor nem kapni bele paprikát, paradicsomot. A Baranyában élő beások eledele a káposztás lecsó – ezt főztük sorozatunk utolsó részében kedves vendéglátónkkal Várnai Ancsával, és Mautner Zsófival.
Hozzávalók:
- 5 ek zsír,
- 1 kisebb fej káposzta,
- ½ kg fej hagyma,
- ½ kg paprika (vegyesen),
- erős paprika (ízlés szerint),
- 10 dkg szalonna,
- 10 dkg paradicsom vagy jó minőségű paradicsom sűrítmény,
- só,
- pirospaprika
A forró zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, és a laskára vágott káposztát. Ha a káposzta „ összeesik”, hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát, és a kockára vágott szalonnát. Miután a szalonna zsírt engedett, hozzátesszük a héjától megtisztított, felszeletelt paradicsomot vagy a sűrítményt.
Sóval, és pirospaprikával ízesítjük, és készre főzzük.
Bodaggal tálaljuk!
Jó étvágyat!
Fotó: Sörös Iván