A Roma Sajtóközpont Masina mesék projektjének keretein belül Szomolyán jártunk Mautner Zsófival. Vendéglátónk, Irénke mutatta meg ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt, amely egyébként nem csak a helyi romák kedvence, de az olasz konyhában is előkelő helyen áll pasta fagioli néven.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 gramm finomliszt,
- 3 tojás,
- só.
A babhoz:
- 1 kanál zsír,
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva,
- 1 evőkanál fűszerpaprika,
- 20 dkg puhára főtt tarkabab,
- só, bors.
A tésztához a lisztet egy magas falú keverőtálba teszem, a tojásokat ráütöm és sózom, majd elkezdem gyúrni, összeállítani. A tojás méretétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel.
A tésztát pihentetem, majd kisebb cipókat formázok, és elkezdem bőven lisztezett deszkán kinyújtani. A lapokat egy tiszta abroszon „szikkadni” hagyom, majd egy éles késsel metéltet készítek, és ismét száradni hagyom.
Miután a tésztával végeztem, felrakom a babot főzni. Mialatt a bab puhára fő, egy pici zsíron lepirítom a hagymát, és meghintem a pirospaprikával.
Mikor a bab már szépen megpuhult, a főzővizébe teszem a tésztát. Kb. 3-4 percig együtt főzöm, majd leszűröm a babot és tésztát. Végül összeforgatom a paprikás zsíros hagymával.
Jó étvágyat!
Fotó: Sörös Iván
Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)