Jön az ősz, aminek hangulatából semmi nem zökkent ki jobban, mint egy paradicsomos tésztaleves, amit általában tavasszal és nyáron készítünk az üdítő a zeller és a paradicsom harmonikus íze miatt, gazdagon zöldségekkel és házilag, kézzel gyúrt tésztával.
Fogadjátok szeretettel a blog első vendégbejegyzését a húgom, Tonté Erzsébet, konyhájából.
Bara
A recept a mindszenti dédi klasszikus receptje. Minden alkalommal, mikor megfőzzük, rá gondolunk, és örökké hálásak leszünk Neki érte. Picit munka- és időigényes, de megéri, mert a végeredmény mennyei..
Hozzávalók:
-1 csomó sárgarépa
-1 csomó gyökér
-2 db zellergumó és zöldje
-4 db paradicsom
-2 db paprika
-1 fej hagyma
-1 db karalábé
-4 db burgonya
-só
-bors
A tésztához:
-6 tojás
-50 dkg liszt
-pici víz
A zöldségeket karikákra kell vágni, lepirítani kevés olajon addig míg meg nem színezi a sárgarépa a zsiradékot. Félrehúzva pirospaprikával megszórom majd felengedem vízzel addig hogy ellepje a zöldségeket, belerakom egészben a hagymát, ízesítem majd lassan, alacsony hőfokon főni hagyom.
A tésztához a lisztet egy magas falú keverőtálba teszem majd a tojásokat ráütöm és sózom, majd elkezdem gyúrni, összeállítani. A tojás méretétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Fontos hogy vízzel ne hígítsuk, mert kemény tésztát kell kapjunk.
Ha összeállt cipót formázok belőle letakarom tiszta konyharuhával és pihentetni hagyom.
A levesbe teszem a további hozzávalókat: burgonya, zeller zöld, a paradicsomokat keresztben bevágom és ismét hagyom főni.
A tésztából kisebb cipókat készítek és elkezdem bőven lisztezett deszkán kinyújtani. Ebből a mennyiségű tésztából 3 vagy 4 lapot lehet gyújtani. Ha készen van abroszra terítem és szikkadni hagyom.
A lapokból késsel metéltet készítek és ismét száradni hagyom.
A levesből kiszedem a paradicsomokat és szűrőn vagy passzírozón keresztül visszateszem a levesbe.
Beleteszem a tésztát is, majd 5-8 perc alatt készre főzöm.
Amikor ezt a levest készítette a tésztából mindig többet készített mert a második fogáshoz is ezt tálalta (túróval, tejföllel) és tyúkpörkölttel.
Jó étvágyat!
Erzsi