Mindszenti paradicsomos tésztaleves

Posted on október 07, 2014

ptl7.jpg

Jön az ősz, aminek hangulatából semmi nem zökkent ki jobban, mint egy paradicsomos tésztaleves, amit általában tavasszal és nyáron készítünk az üdítő a zeller és a paradicsom harmonikus íze miatt, gazdagon zöldségekkel és házilag, kézzel gyúrt tésztával.

Fogadjátok szeretettel a blog első vendégbejegyzését a húgom, Tonté Erzsébet, konyhájából.

Bara

 T.E..jpg

A recept a mindszenti dédi klasszikus receptje. Minden alkalommal, mikor megfőzzük, rá gondolunk, és örökké hálásak leszünk Neki érte. Picit munka- és időigényes, de megéri, mert a végeredmény mennyei..

Hozzávalók:
-1 csomó sárgarépa
-1 csomó gyökér
-2 db zellergumó és zöldje
-4 db paradicsom
-2 db paprika
-1 fej hagyma
-1 db karalábé
-4 db burgonya
-só
-bors

 A tésztához:
-6 tojás
-50 dkg liszt
-pici víz

ptl1.jpg

A zöldségeket karikákra kell vágni, lepirítani kevés olajon addig míg meg nem színezi a sárgarépa a zsiradékot. Félrehúzva pirospaprikával megszórom majd felengedem vízzel addig  hogy ellepje a zöldségeket, belerakom egészben a hagymát, ízesítem majd lassan, alacsony hőfokon főni hagyom.

A tésztához a lisztet egy magas falú keverőtálba teszem majd a tojásokat ráütöm és sózom, majd elkezdem gyúrni, összeállítani. A tojás méretétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Fontos hogy vízzel ne hígítsuk, mert kemény tésztát kell kapjunk.

ptl4.jpg

Ha összeállt cipót formázok belőle letakarom tiszta konyharuhával és pihentetni hagyom.

ptl5.jpg

A levesbe teszem a további hozzávalókat: burgonya, zeller zöld, a paradicsomokat keresztben bevágom és ismét hagyom főni.

A tésztából kisebb cipókat készítek és elkezdem bőven lisztezett deszkán kinyújtani. Ebből a mennyiségű tésztából 3 vagy 4 lapot lehet gyújtani. Ha készen van abroszra terítem és szikkadni hagyom.

A lapokból késsel metéltet készítek és ismét száradni hagyom.

ptl6.jpg

A levesből kiszedem a paradicsomokat és szűrőn vagy passzírozón keresztül visszateszem a levesbe.

Beleteszem a tésztát is, majd 5-8 perc alatt készre főzöm.

Amikor ezt a levest készítette a tésztából mindig többet készített mert a második fogáshoz is ezt tálalta (túróval, tejföllel) és tyúkpörkölttel.

Jó étvágyat!

Erzsi

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr366765303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása