Az őszi nagytakarítás közben egy recept hullott ki a szakácskönyveim közül. Fogalmam sincs, hogy ki és mikor írta le, ami nagyon furcsa, mert ezekre a dolgokra külön memóriám van.
Az esetet természetesen égi jelnek vettem, és gyorsan el is készítettem a hétvégén nálunk vendégeskedő Neráéknak.
Íme a recept, amit majdnem egy az egyben osztok meg.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 4 tojás sárgája
- 15 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 30 dkg liszt
a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 25 dkg cukor
- vanília,vagy vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- a tojások felvert habja
- 1 ek. liszt
- ízlés szerint pici dió, mazsola, vagy más aszalt gyümölcs
A tojás sárgákat habosra keverem a szobahőmérsékletű vajjal. Hozzáadom a langyos tejben megfutatott élesztőt, majd rászitálom a lisztet. Miután alaposan kidolgoztam a tésztát két részre osztom.
Az eredeti recept szerint a túrót át kell törni, de én szeretem egy picit darabosabban, így nem törtem simára. A túrót a cukorral, a vaníliával, és a citromhéjjal simára keverem, majd nagy óvatos és levegős mozdulatokkal hozzákeverem a tojáshabot és a pici lisztet.
A tészta egyik felével kibélelem a tepsit, majd hozzáadom a tölteléket, majd a tészta másik felével lefedem a pitét. Készíthetünk csinos rácsokat, mint a nemrég bemutatott tökös piténknél, vagy befedhetjük teljesen. Ebben az esetben villával szurkáljuk meg, és kenjük be egy pici tojással.
Pihentetés után tűpróbáig sütöm.
A végeredmény egy pehelykönnyű és tökéletes pite, amit melegen tálalok hideg gyümölcsszósszal.
Jó étvágyat!
Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)
Bara