Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.
Egy szuper szezonális zöldség és egy autentikus recept házassága a következő páros, új, izgalmas formában. Annyira friss, hogy szinte nyarat hoz a télbe.
A tökpüréhez (ebből másnapra is fog maradni, készíthetünk akár dupla adagot hozzá a halfasírtból, illetve aki nem szeretné két napon keresztül ugyanazt ebédelni, piríthat hozzá egy kis csirkemájat, ahogyan a tökpüré másik változatánál is tettük) :
A halfasírthoz:
*Ugyanazt a típusú halat használtam, amit itt.
Összesen: 975 Ft
A tök magjait kikaparom, kb. egy óra alatt 180 fokos sütőben addig sütöm, amíg megpuhul. Kihűtőm, kikaparom a belsejét, amihez hozzáadom a citrom levét és lereszelt héját (ezért fontos, hogy kezeletlen héjút válasszunk), a narancsok leveit és a meghámozott, lereszelt gyömbért. Botmixerrel pürésítem.
A halat apró darabokra vágom, a nagyobb szálkákat kiszedem. Botmixerrel homogén péppé darálom, hozzáadom a tojást, zsemlemorzsát, reszelt fokhagymát. Sózom, kevés borsot és apróra vágott koriandert adok hozzá, majd egységes masszává gyúrom. Lassú tűzön kevés zsiradék felhasználásával kisütöm.
Jó étvágyat!
Zsani
A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.