Resztelt báránymáj zellerpürével

Posted on február 12, 2016

Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.

maj_jo.JPG

Sorozatunkban egyik célja, hogy szeretnénk méltatlanul mellőzött alapanyagokra felhívni a figyelmet, melyek nemcsak olcsók, hanem sokkal drágább társaik mellett is megállják a helyüket. Ilyen volt pl. a kacsaszárnytő, vagy a szezonális zöldségfélék. Ezúttal pedig a báránymáj a soros. A kb. 6-800 forint/kilós áron beszerezhető* alapanyagban érezhetőek mind a bárány, mint a máj karakteres jegyei, elkészítése pedig mindössze néhány percet igényel.

Ezúttal egy minden háztartásban jól ismert fogást gondoltunk át, és házasítottunk egy különlegesen finom körettel. Az omlós máj és a selymes zellerpüré friss ízének párosítását egyszerűen ki kell próbálni! 

Hozzávalók:

A resztelt májhoz:

A zellerpüréhez:

Összesen: 920 Ft.

A zellerpürével kezdem a menüsor készítését. Meghámozom a zellert és a burgonyát, felkockázzuk és felrakom főni, annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük 10-15 perc alatt. Ha a víz túl sok rajta, kicsit leöntöm róla. Leveszem a tűzről, vajat teszek bele és sózom, borsozom, felöntöm tejjel és ízlés szerint szerecsendiót reszelünk bele. Pépesítem, és ízlés szerint finomra vágott zöldfűszereket. ( Ennél az ételnél éreztem először, hogy nem lesz elég az ezres…)

A báránymáj elkészítésével folytatom: megmosom, és ujjnyi szeletekre vágom. A hagymát megpucolom, és vékonyan felszeletelem. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítom a zsiradékot, és lepirítom a hagymát. Hozzáadom a májat, és állandó forgatás, keverés mellett kb. 6 percig pirítom, közben fűszerezem pirospaprikával, a rozmaringgal, őrölt borssal, és kevergetve készre pirítom. Akkor tökéletes, amikor még nem véres, de még nem száradt ki. A végén sózóm.

*Budapesten nagyobb piacokon, illetve halal henteseknél megvásárolható. Én a Népszínház utcában találaható Tróya Török Élelmiszer Üzletben szoktam venni. Vidéken inkább az ismerősökre és a házi vágásokra szoktam hagyatkozni.

Jó étvágyat!

Bara

A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr118383856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása