Hagymás kacsaszárnytő krumpligancával

Posted on február 10, 2016

Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel.

Hagyományos recept, filléres luxus. A kacsaszárnytő méltatlanul elhanyagolt alapanyag. A több, mint 2000 forintos combbal ellentétben ennek kilója 600-700 forint körül mozog. Természetesen csontos húsról beszélünk, de a fogyasztható részek aránya így is tetemes, a csonttól pedig csak jobb lesz minden étel.

img_4233.JPG

Hozzávalók 2 nagy adaghoz:

Összesen: 735 Ft

A krumplit meghámozom és kockákra vágom. Felöntöm annyi sós vízzel, amennyi ellepi. Puhára főzöm, leszűröm, de a főzőlevet nem öntöm ki, félreteszem. Krumplinyomóval pürésítem a főtt burgonyát (a botmixer itt sajnos nem alternatíva, azzal csak összetörnénk a keményítő szemcséket és nyúlós masszát kapnánk), hozzáadom a főzőlevet és lassú tűzön melegítve kisebb adagokban elkeverem a liszttel.

A kacsaszárnytövet megtisztítom: ha esetleg maradék tolldarabok vannak rajta, akkor azokat egy éles kés hegyével vagy konyhai csipesszel kiszedem. 

Egy tepsit vagy jénait vékonyan kikenek zsírral, beleteszem a kacsát, kanállal beleszaggatom a krumpligancát, és a tetejére halmozom a kb. fél cm vastag karikára vágott hagymát. Sózom, bőven borsozom. 180 fokos sütőben 60-80 perc alatt pirulásig sütöm. 

Jó étvágyat!

Zsani 

A kapcsolódó bejegyzéseket lásd itt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr38372952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lady.Bird 2016.02.12. 14:29:22

A kacsaszárnytövet érdemes előfőzni kevés sós vízben, kevés leveszöldséggel (répa, petrezselyem, vöröshagyma), és csak pirítani a sütőbe tenni. A levet meg lehet enni levesnek, vagy később tarhonyával elkészíteni hasonlóan a ludaskásához.
süti beállítások módosítása