Patiszonos lecsó zabpelyhes túrófasírttal

Posted on június 14, 2016

Legújabb sorozatunkban reform élelmiszerekkel kísérleteztünk. Olyan recepteket mutatunk, melyek nemcsak egészségesek, hanem kifejezetten ízesek, egyszerűek és olcsók. 

Ebben a részben a kedvenc diétás receptünket mutatjuk meg, a hagyományos tökös lecsó egy kissé módosított változatát. Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy hagyományos tök helyett csillagtököt, azaz patiszont használok, zsiradékként csak egy kevés kókuszzsírt vagy olívaolajat adok hozzá és feltétként pedig túrófasírtot kerül rá.

img_0088.JPG

Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej vöröshagyma,
- 4-5 db paprika,
- 2 nagy paradicsom,
- 1 közepes patiszon,
- 1 ek őrölt pirospaprika,
- só, bors,
- 25 dkg zsírszegény túró,
- 5 dkg zabpehely,
- tetszőleges zöldfűszer, és friss koriandert használtam,
- 1 tojás
- 2 ek kókuszzsír/olívaolaj.

A zöldségeket megtisztítom és felapítom, a patiszont meghámozom és kimagozom és kockára vágom. A zsiradék felén, lassú tűzön felteszem párolódni a paprikát és a hagymát. Míg puhul sózom, borsozom és pirospaprikát teszek rá. Amint elkezd üvegessé válni, hozzáadom a paradicsomot és a patiszont és addig főzöm, amúgy meg nem puhul minden. A kész lecsóhoz hozzáadom a friss zöldségeket. A túrót összekeverem a tojással, zabpehellyel sóval, borssal és zöldfűszerrel. kisebb pogácsákat formálok belőle, és a maradék zsiradékon kisütöm. Forgatásnál legyünk óvatosak.

Jó étvágyat!

Zsani 

A projekt a Herba Ház támogatásával készült.

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: http://facebook.com/romanigasto
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr778805614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.06.16. 09:17:26

Megujult a cimlapotok! :o)

Nekem tetszik a recept, mert szenhidrat szegeny. Kiprobalom. De valoszinuleg fustolt paprika porral gazdagitom. :o)

budaizsani 2016.06.16. 09:19:06

@Attilajukkaja: Mehet bele bátran, sőt akár romai kömény, zöldfűszerek, de ha lassan felszívódó ch-ra vágysz, akár csicseri is :)

Attilajukkaja 2016.06.21. 13:35:27

@budaizsani:
Koszi!
Igen, sajnos oda kell figyelnunk a szenhidratokra. :o(
A buzaliszt ki van zarva, de a rizs- es a csicseriborso(liszt) johet egy bizonyos mennyisegben. :o)
Apropo, a lakossag nagy reszenek magas a cukra. Minden huszadik ember cukorbeteg Magyarorszagon, de a roma kozossegben ez az arany meg magasabb.
m.168ora.hu/itthon/borzalmas-allapotok-ciganytelepeken-109617.html

Gondoltatok mar arra, hogy ilyemivel is foglalkozzatok? Tudom, hogy keves penzbol szinte lehetetlen egeszsegesen taplalkozni. De akkor is....

budaizsani 2016.06.21. 13:47:26

@Attilajukkaja: Nagyon köszi a kommentet, nagyon jól esnek az ilyen konstruktív hozzászólások. Abszolut priortás egyébként az egészséges és olcsó vonal. Télen pörgött az ezer forintos menük kampányunk, ott az volt az elsődleges szempont, hogy minél több egészséges és fenntartható receptet mutassunk meg, úgy, hogy közben valamennyit megtartunk a hagyományos vonalból is. Nem mondom, hogy egyszerű volt, főleg tél közepén. Ilyenkor nyáron azért kategóriákkal könnyebb, pörögnek a zöldségek, gyümölcsök, alig kell hozzá valami.
Tény, hogy a roma lakosság korfája - ahogy a cikkben is látszik - gyakorlatilag nem európai viszonyokat tükröz, sokkal inkább hasonlít a fejlődő országok társadalmaihoz. A legnagyobb baj az, hogy tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy az ezer forint/2 fős ebédek is gyakran luxus kategóriának számítanak. És persze beszélhetünk arról is, hogy spórolni is akkor tudsz, ha van pénzed, nem a helyi kisboltban veszed meg a túlárazott hozzávalókat, hanem beutazol a környező nagyobb településre és betárazol az akciósból.
Iszonyúan nehéz dolgok ezek, és nagyon sokszor jutok arra, hogy lehet itt személetet formálni, de ha a számlák kifizetése után 20 ezer forintod marad magadra meg a gyerekre, akkor magyarázhat neked bármit egy blogger, segíteni nem fog sokat.
Próbálkozni azért fogunk ezután is, mert ha csak kevés ember nézőpontján sikerül is változtatni, akkor is megérte.

budaizsani 2016.06.21. 13:48:29

@Attilajukkaja: bocs, ez lemaradt, itt találod az erez forintos kampány receptjeit:
romanigastro.blog.hu/tags/ezer_forintos_receptek

Attilajukkaja 2016.06.21. 16:06:52

@budaizsani:
Koszi a valaszt! Sajnos mindennel egyetertek.

Attilajukkaja 2016.06.21. 16:10:55

@budaizsani:
Bocs, ujra elolvastam a poszt bevezetojet, es latom, hogy nyitott kapukat dongetek. :o)
Akkor csak annyit mondanek, hogy ezt a tolteleket egy vegetarianus toltott paprikaba is el tudnam kepzelni. Koszi az otletet!
süti beállítások módosítása