Joghurtos citromtorta

Posted on március 24, 2016

Az autentikus cigány konyha kifejezetten szegényes az édességek terén. Számunkra viszont az ünnepi asztal elképzelhetetlen pazar érdességek nélkül. Személyes kedvencem Bara pannetonéja, ami azóta, hogy először kóstoltam, minden karácsonykor elkészül, most pedig egy kissé időigényesebb újdonsággal készülünk. Ha a hétköznapokon ezek nem is kerülnek az asztalra, a húsvét vagy éppen a születésnapok dísze lehet ez a torta.

Név alapján egyébként könnyűnek és légiesnek tűnhet, viszont senkit ne tévesszen meg a joghurt és a citrom: a madeira tortás alappal ipari mennyiségű vaj és cukor kerül a sütőformába.

dsc_7863.JPG

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g vaj,
  • 250 g cukor,
  • 300 g liszt,
  • 5 tojás,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1-2 dl tej,
  • 2 bio citrom héja
  • 1 csipet só.

A citromkrémhez:

  • 100 g cukor,
  • 4 bio citrom leve és 3 héja,
  • 2 egész tojás,
  • 4 tojás sárgája,
  • 7 dkg vaj.
  • 2 dl tejszín,
  • 2 dl görög joghurt.

A tészta elkészítésével kezdem: a szobahőmérsékletű vajhoz hozzáadom a cukrot, egy csipet sót, és a citromok héját, majd habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojásokat és tovább keverem a tészta alapját. Ezt követően a lisztet és a sütőport adagolom a keverékhez, végül annyi tejet adok hozzá, hogy kissé folyós, de palacsintatésztánál sűrűbb masszát kapjak.

Az így kapott tésztát három egyenlő részre osztom, ez kb. 3*350 grammot  fog jelenteni, ami a tojások méretének, a hozzáadott tej és a nyersen elfogyasztott tészta mennyiségének függvényében valamelyest változhat. 

A részekre osztott tésztát 180 fokos sütőben 3*20 percen keresztül sütöm, majd hagyom, hogy kihűljenek a lapok.

Amíg a lapok sülnek, elkészítem a töltelék alapját képző főzött citromkrémet, a lemon curdot. Egy edényben a citromok levét, héját, a tojásokat és a cukrot nagyon lassú tűzön addig keverem, míg besűrűsödik. A főzés végén hozzáadom a vajat kisebb kockányi darabokban. 

Az elkészült citromkrémből nem használom fel az összeset, 20 dekányit elkeverek a felvert tejszínhabbal és a sűrű joghurttal. A maradékot felhasználhatom palacsintákba, süteményekhez, vagy akár lekvár helyett a húsvéti kalácsra kenve (természetesen vajjal).

Amint a fenti keverék elkészült elkezdhetjük a torta összeállítását, aminél igyekeztem kicsit megkönnyíteni a dolgom. Szerencsére ebben tökéletesen partnerek az aktuális trendek, hiszen a képen is látható "pucér torták" most kifejezetten menők, így a bevonással nem kell bajlódni, mindössze egymásra helyezni a lapokat, három egyenlő részre osztani a tölteléket és addig rétegezni, amíg minden el nem fogy. A díszítésnél viszont nyugodtan engedjük el a fantáziánkat: jöhetnek a virágok, gyümölcsök minden mennyiségben.

Fotó: Bondár Csaba

Jó étvágyat!

Zsani 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr448519612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása