Újévi disznóságaink

Posted on december 30, 2015

Mindenki életében vannak biztos dolgok, a mi családunknál az újévi kocsonya az egyik ilyen. Sokféle módon elkészíthető, a közös pont mindegyik esetben a sok kollagén és fokhagyma. 

img_3659.JPG

Hozzávalók:
- 1 kg sertés köröm, bőr, sül, farok vegyesen
- 40 dkg sertés lapocka,
- 1 kis csomag leveszöldség (répa, gyökér, zeller stb...)
- 1 nagy fej fokhagyma,
- só, egész bors.

A  bőrös sertés részeket alaposan megtisztítom, egy nagyobb edénybe teszem a leveszöldséggel együtt és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Az első levet forrás után leöntöm. Hozzáadom a fokhagymát, hámozás nélkül egyszerűen keresztben félbevágom valamint a leveszöldséget. Sózom és egész borsot adok hozzá. Nagyon lassú tűzön kezdem főzni, közben a keletkező habot leszedem a tetejéről. Ideális esetben minél tovább főzöm: három, négy, de akár öt órán keresztül is készülhet. Egy órával azelőtt, mielőtt befejezném beleteszem a szeletekre vágott lapockát. Ha késznek ítéljük a leveszöldséget félretesszük, a húst kicsontozzuk és tálakba tesszük. A levet zsírtalanítjuk, amennyire tudjuk (azért egy kevés maradhat rajta) és rámerjük a húsra. Hideg helyen egy éjszaka alatt hagyjuk, hogy megdermedjen.

img_3661.JPG

Tippek:
- Gyerekkoromban anyukám nekem külön készített olyan kocsonyát, amibe a végén csak kevés színhús került. Ja, nem, ezt még mindig így készíti nekem. :)
- Adhatunk hozzá füstölt húst.
- A végén tehetünk bele félbevágott főtt tojást. Nekem ez a kedvenc részem benne.
- Ha nem elég fokhagymás a lé, szűrjük át a levet apróra vágott fokhagymán.
- Kísérletezzünk a fűszerekkel bátran. Csillagánizs, gyömbér, babér stb... megfelelő kombinációkban még izgalmasabbá teheti a végeredményt.

Jó étvágyat és boldog új évet!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr448211878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2016.01.06. 10:45:29

Igen, a kocsonya is olyan, mint a lecsó, ahány ház… Csak pár apróság. „Az első levet forrás után leöntöm”. Én is, de csak utána rakom bele a leveszöldséget (egyszerűbb leönteni, ha a kicsi vacakok még nincsenek benne). Kezdő kocsonyázóknak mondom: dermedés próba. Ha úgy gondolod, eleget főtt, pár evőkanálnyit tegyél egy kis tálba, rakd be a hűtőbe. Ha megdermed jó, ha nem, akkor főzd még. Biztonságosabb, mintha másnapra derül ki, hogy az egész, már kitálalva nem alvadt meg. Zsírtalanítás. Ha van helyed, tedd ki az egész fazekat éjszakára hidegre, akkor a zsír egyben leszedhető róla. Utána langyosra olvasztani, hogy csontozható, tálalható legyen. (Az más, hogy én nem szeretem a fokhagymát, anélkül főzöm, viszont beletálalom a zöldséget, de ez a lényegen nem változtat).
süti beállítások módosítása