Mindenki életében vannak biztos dolgok, a mi családunknál az újévi kocsonya az egyik ilyen. Sokféle módon elkészíthető, a közös pont mindegyik esetben a sok kollagén és fokhagyma.
Hozzávalók:
- 1 kg sertés köröm, bőr, sül, farok vegyesen
- 40 dkg sertés lapocka,
- 1 kis csomag leveszöldség (répa, gyökér, zeller stb...)
- 1 nagy fej fokhagyma,
- só, egész bors.
A bőrös sertés részeket alaposan megtisztítom, egy nagyobb edénybe teszem a leveszöldséggel együtt és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Az első levet forrás után leöntöm. Hozzáadom a fokhagymát, hámozás nélkül egyszerűen keresztben félbevágom valamint a leveszöldséget. Sózom és egész borsot adok hozzá. Nagyon lassú tűzön kezdem főzni, közben a keletkező habot leszedem a tetejéről. Ideális esetben minél tovább főzöm: három, négy, de akár öt órán keresztül is készülhet. Egy órával azelőtt, mielőtt befejezném beleteszem a szeletekre vágott lapockát. Ha késznek ítéljük a leveszöldséget félretesszük, a húst kicsontozzuk és tálakba tesszük. A levet zsírtalanítjuk, amennyire tudjuk (azért egy kevés maradhat rajta) és rámerjük a húsra. Hideg helyen egy éjszaka alatt hagyjuk, hogy megdermedjen.
Tippek:
- Gyerekkoromban anyukám nekem külön készített olyan kocsonyát, amibe a végén csak kevés színhús került. Ja, nem, ezt még mindig így készíti nekem. :)
- Adhatunk hozzá füstölt húst.
- A végén tehetünk bele félbevágott főtt tojást. Nekem ez a kedvenc részem benne.
- Ha nem elég fokhagymás a lé, szűrjük át a levet apróra vágott fokhagymán.
- Kísérletezzünk a fűszerekkel bátran. Csillagánizs, gyömbér, babér stb... megfelelő kombinációkban még izgalmasabbá teheti a végeredményt.
Jó étvágyat és boldog új évet!
Zsani