Majdnem rácponty

Posted on december 21, 2015

A recept alcíme akár az is lehetne, hogy fából vaskarika. Szenteste ugyanis a legtöbben szeretnének halat tenni az ünnepi asztalra, de a család egy része biztosan elkezdi ilyenkor a kifogásokat keresni, amiből a legnépszerűbb a szálka téma - a ponty márpedig szálkás. Nagyon finom, de szálkás és nem gyerek/nyafogós felnőttel kompatibilis étel, így jött helyette a szürkeharcsa. A krumpli meg... nos, ha már lúd, legyen kövér. Karácsony van, a krumplikarikák helyett a parmezános krumplipüré teszi még ünnepibbé az ételt.

12304297_10153651796224845_6315429659014080723_o.jpg

Hozzávalók 4 főre:
- 60 dkg szürkeharcsa,
- egy nagyobb póréhagyma negyede,
- 4 db paprika,
- 2 db paradicsom,
- 2 ek zsiradék,
- 1 ek pirospaprika,

- 60 dkg burgonya (a lisztes fajtából),
- 5 dkg vaj,
- 1,5 dl zsíros tejszín,
- 3 dkg parmezán,

- só, bors.

A póréhagymából, paprikából, paradicsomból és egy evőkanál zsiradékból sóval, borssal ress lecsót készítek: a hagymát és paprikát addig párolom, amíg elkezd puhulni, hozzáadom a pirospaprikát majd a paradicsomot, 1-2 percig főzöm, majd félreteszem. Egy evőkanál zsiradékon kérget pirítok a megtisztított, felkockázott halhúsra. Nagyon fontos, hogy éppen hogy csak pirítom és nem készre sütöm, különben szét fog esni a hal. 

A meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzöm, ha kész, leszűröm. Krumplinyomóval áttöröm. Fontos, hogy semmiképpen se próbálkozzunk botmixerrel, azzal csak "összetörjük" a keményítő szemcséket és a végeredmény nyúlós massza lesz. Hozzáadom a vajat, tejszínt, parmezánt, majd sózom és borsozom.

A halat és a lecsót összekeverem, a sütőforma aljába helyezem, a tetejét pedig beborítom a krumplipürével. Érdemes néhány perccel és egy kis extra mosogatással többet rászánni, és habzsákba tölteni a krumplipürét.

200 fokon 30 percig sütöm.

Jó étvágyat!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr798154438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.01.25. 19:13:30

Sokaig nalunk is a racosan elkeszitett harcsa volt a karacsonyi menu. Igaz, mi afrikai harcsabol csinaltuk, az sokkal olcsobb es megbizhatoan finom. Iden valtoztattam es harcsa brassoit keszitettem zoldborsoval es piritott gombaval. Mivel unnepi menu volt, anyukam keszitett egy finom kolbaszos lecsot, amit a tanyer aljara szedtem es a tetejere szerviroztam a jo fokhagymas brassoit. Nagy sikere volt! :o)
A ti kajatok viszont gyonyoruen nez ki!
süti beállítások módosítása