A recept alcíme akár az is lehetne, hogy fából vaskarika. Szenteste ugyanis a legtöbben szeretnének halat tenni az ünnepi asztalra, de a család egy része biztosan elkezdi ilyenkor a kifogásokat keresni, amiből a legnépszerűbb a szálka téma - a ponty márpedig szálkás. Nagyon finom, de szálkás és nem gyerek/nyafogós felnőttel kompatibilis étel, így jött helyette a szürkeharcsa. A krumpli meg... nos, ha már lúd, legyen kövér. Karácsony van, a krumplikarikák helyett a parmezános krumplipüré teszi még ünnepibbé az ételt.
Hozzávalók 4 főre:
- 60 dkg szürkeharcsa,
- egy nagyobb póréhagyma negyede,
- 4 db paprika,
- 2 db paradicsom,
- 2 ek zsiradék,
- 1 ek pirospaprika,
- 60 dkg burgonya (a lisztes fajtából),
- 5 dkg vaj,
- 1,5 dl zsíros tejszín,
- 3 dkg parmezán,
- só, bors.
A póréhagymából, paprikából, paradicsomból és egy evőkanál zsiradékból sóval, borssal ress lecsót készítek: a hagymát és paprikát addig párolom, amíg elkezd puhulni, hozzáadom a pirospaprikát majd a paradicsomot, 1-2 percig főzöm, majd félreteszem. Egy evőkanál zsiradékon kérget pirítok a megtisztított, felkockázott halhúsra. Nagyon fontos, hogy éppen hogy csak pirítom és nem készre sütöm, különben szét fog esni a hal.
A meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzöm, ha kész, leszűröm. Krumplinyomóval áttöröm. Fontos, hogy semmiképpen se próbálkozzunk botmixerrel, azzal csak "összetörjük" a keményítő szemcséket és a végeredmény nyúlós massza lesz. Hozzáadom a vajat, tejszínt, parmezánt, majd sózom és borsozom.
A halat és a lecsót összekeverem, a sütőforma aljába helyezem, a tetejét pedig beborítom a krumplipürével. Érdemes néhány perccel és egy kis extra mosogatással többet rászánni, és habzsákba tölteni a krumplipürét.
200 fokon 30 percig sütöm.
Jó étvágyat!
Zsani