2 éve nyáron az augusztusi hosszú hétvégén éppen fasírtot készítettem, amikor az akkor 1,5 éves kisfiam kérés nélkül hozott nekem egy zacskó rizst a konyhaszekrényből. Először nem is értettem, hogy mit szeretne, de aztán rájöttem, hogy bizony azt hitte, hogy töltött káposztát főzök. Ez az élmény nem csak arra világított rá, hogy a kisfiam tud főzni, de arra is, hogy túl sokszor van nálunk töltött káposzta. Elkezdtem gondolkodni, hogy hogyan lehetne egy pici újdonságot belecsempészni, így jött az ötlet: rétest készítek… Íme, az azóta kifejlesztett recept!
(A receptet először szinte napra pontosan egy éve az Életkerék stábjával készítettük el, ami azóta is az egyik legkedvesebb forgatásunk volt! Köszönjük!)
Hozzávalók:
-1 kg apró káposzta (aki kevésbé szereti, tehet bele kevesebbet)
-0,5 kg darált hús-füstölt hús (ez lehet oldalas, füstölt libaszárny, stb.) ízlés szerint
-1 közepes fej hagyma
-1/2 üveg lecsó vagy paprika, paradicsom
-só, bors, pirospaprika
-réteslap
-olaj
-tejföl
Az előkészítéssel kezdem, átmosom az apró káposztát, majd lecsepegtetem.
Ezután összeállítom a tölteléket: lepirítom a hagymát (0,5 kiló húshoz 1 közepes fej), majd hozzáadom a darált húst. Ízlés szerint fokhagymát, sót, borsot, és piros paprikát. Jó alaposan eldolgozom, hogy egy viszonylag egynemű masszát kapjak. Én nem szoktam tojást adni a töltelékhez, de ártani nem árt.
Veszek egy lábast, és pici zsírt vagy olajat öntök bele. Rárakom az apró káposzta 1/3-ad részét, a lecsót, a füstölt húst (ez lehet kolbász, tarja, oldalas stb.), majd a darálthúsos keveréket, és így rétegezem tovább.
Ha készen vagyok, akkor felöntöm vízzel, és lassú tűzön készre főzöm, ez lesz a rétesünk tölteléke. Vigyázni kell, hogy ne legyen leveses, főzzük el jól a vizet róla.
A réteslapokat egy tiszta és nedves konyharuhára rakom, majd egy ecset segítségével zsírral vagy olajjal kenem be. Megszórom zsemlemorzsával, és eloszlatom rajta a tölteléket, majd a ruha segítségével feltekerem.
Tejföllel kenem le a tetejét, majd készre sütöm.
Tejföllel tálalom!
Tipp: Ha fogpiszkálókat szúrok a feltekert rétesekbe, akkor ropogósabb lesz a tészta!
Jó étvágyat!
Kapcsolódó receptek:
Töltött káposzta, a klasszikus recept