Ha van valami, amit a hamburgernél is jobban szeretek az a pulled pork. Egyszerű, mindenki számára hozzáférhető és olcsó alapanyagok, és habár elsőre időigényesnek tűnik a recept, viszont a sütő szinte mindent megcsinál helyettünk. Fűszerezzük be a húst, dobjuk be egy éjszakára a sütőbe, reggel vegyük ki, villával bontsuk szálaira a húst és forgassuk vissza a saját levébe és törölgessük a könnyeinket a boldogságtól
Hozzávalók:
- egy kb. 2 kg-os darab sertéslapocka, egyben
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- fél liter alaplé (akár kockából is)
- 1 ek. pirospaprika
- 1 ek. barnacukor
- 1 ek. só
- fél ek. kömény
- fél ek. fahéj
A sót, cukrot, paprikát, köményt és fahéjat összekeverem. A cukortól és a fahéjtól nem kell megijedni, nem lehet egyiket sem kiérezni a hús ízén, viszont nagyon jól illenek az összképbe. Az előkészített húst bedörzsölöm a fűszerkeverékkel és tepsiben, lefedve kb. 100-110 fokon lefedve sütöm 7 órán át. Én először próbáltam ki a jénai tálban sütést, és a jól záródó teteje miatt kifejezetten alkalmas erre a célra, de egy bármilyen magasfalú tespi megfelel néhány réteg alufóliával lezárva. Ha bízunk annyira a sütőnkben, hogy magára hagyjuk éjszakára, ezt akár akkor is megtehetjük, bónuszként reggel a friss sült hús illatára ébredhetünk.
Ha a sütéssel megvagyunk, hagyjuk picit hűlni a húst és két villával szedjük szálaira. Az tepsi alján maradt levet botmixerrel pürésítsük. Szósz állagúnak kell lennie, így ha kicsit hígabb maradt (ez attól függ főleg, hogy mennyire szorosan tudtuk lezárni tepsit) egy lábasban forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik. Végül a szálaira szedett húst forgassuk össze a szósszal. A szószt kiegészíthetjük esetleg BBQ szósszal, vagy akár – ahogy én is tettem – paradicsomlekvárral.
Zsömlében, káposztasalátával, bármilyen zöldséggel tálalhatjuk, a variációk száma végtelen. Tehetünk mellé akár sült krumplit, salátát vagy sült zöldségeket.
Jó étvágyat!
Zsani