Ilyenkor nyár végén az egyik legnagyobb kedvenc nálam a kápia paprika. Magában, sütve, juhtúróval töltve, vagy éppen ajvárként.
Nem állítom, hogy a balkáni eredetű zöldségkrém olyan gyorsan készül el, mint egy befőzőcukorral készült lekvár, de télen nagyon fogunk örülni annak, hogy szántunk időt az elkészítésére.
Egyszerű, letisztult recept, óriási ízek.
Hozzávalók:
- 2 kg padlizsán
- 2 kg kápia paprika
- 2 dl olaj
- 1 dl borecet
- 1 ek cukor
- só
Sütőben (az ideális a szabad tűz lenne) megsütöm a padlizsánt és a paprikát. A paprikát ilyenkor addig kell sütni, amíg megfeketedik a héja, így könnyen hámozhatóvá válik, a padlizsán akkor van kész, ha a húsa puha, villával könnyen átszúrható.
A sült, hámozott zöldségeket pépesítem (botmixerrel vagy turmixgéppel) és egy lábasban elkezdem főzni. Kb. 20 perc után hozzáadom a fokhagymát, cukrot, ecetet és sózom.
Alaposan megtisztított, kiforrázott üvegekbe töltöm, a tetejére olajat teszek. Fejjel lefelé, száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Zsani