A pesto készítés tökéletesen kimeríti a konyhai alibizés fogalmát. Nem kell hozzá túl sok edény, az alapanyagok olyannyira variálhatók, hogy nem nehéz a spájzból összerámolni hozzá a szükségeseket, viszont ennek ellenére egy tésztafőzéssel összekapcsolva kész is az a vacsora, amit még a gyerekek is szeretnek.
Az eredeti verzió persze bazsalikommal, fenyőmaggal, parmezánnal készül, de ez nem az a műfaj, ahol ragaszkodnunk kellene a szabályokhoz, érdemes hát kísérletezni.
Most három verziót mutatok meg, de a variációk száma végtelen. A lentieken túl ajánlom még, hogy bátran kombináljuk a fűszernövényeken, magvakon, sajtokon túl a különböző olajokat is, az egyik kedvencem a pl. hidegen sajtolt repce.
Jó szórakozást a kísérletezéshez!
Medvehagyma, citrom, dió
- 5 dkg medvehagyma,
- 4 dkg dió,
- fél citrom leve,
- 4 dkg parmezán,
- 1,5 dl olívaolaj,
- só,
- frissen őrölt bors.
Reteklevél, pisztácia, cheddar sajt
- egy nagy csokor reteklevél,
- 4 dkg tisztított pisztácia,
- 1 ág friss rozmaring,
- 4 dkg érett cheddar sajt,
- 1,5 dl olívaolaj,
- só,
- frissen őrölt bors.
Petrezselyem, aszalt paradicsom, kesudió
- 2 csokor petrezselyem,
- 4 dkg parmezán,
- 1,5 dl olívaolaj,
- só,
- frissen őrölt bors.
A pesto elkészítéséhez nincs más dolgunk, mint a leveleket apróbb darabokra vágni, majd aprítóval nagyjából homogén pépet készíteni a hozzávalókból.
Jó étvágyat!
Zsani