Szombaton piacoztam picit a Bosnyákon. Egy nagyon tavaszias, friss és üde a fogást szerettem volna, de semmi ötletem nem volt. Aztán megláttam egy kedves idősebb roma nőt Nógrádból, aki gyönyörű gombát árult: májusi pereszkét. Beszélgetni kezdtünk, és megosztotta velem ezt a receptet, amit innen is köszönök. Egyszerű, de nagyszerű idény fogás, amit bátran ajánlok egy könnyű ebédre vagy vacsorára. Mindenképp próbáljátok ki, és számoljatok be, hogy hogy sikerült!
Fotó: Tonté Barbara
Hozzávalók 4 személyre
a nokedlihez:
-60 dkg liszt
-2 tojás
-só
-kb. 3-4 dl víz
a gomba raguhoz:
-50 dkg gomba
-1 fej hagyma
-oliva olaj
-só, bors
-petrezselyem
+8 tojás ( a 10-et nem mertem leírni)
A gombás ragu elkészítésével kezdem. Az apróra vágott hagymát lepirítom az olajon, majd hozzáadom az előkészített gombát. Fűszerezem, majd hozzáadom a petrezselymet, és készre párolom.
A nokedli tésztával folytatom. A lisztet összekeverem a sóval, majd a tojással, és a vizet folyamatosan adagolva csomómentesre dolgozom ki a tésztát.
Felforralom a vizet, és egy deszka segítségével kiszaggatom a nokedlit. ( Az én nokedlim hosszú éve a család cikizések tárgya, szóval semmi gond a nokedli szaggatóval, sőt azt hiszem, hogy ebben az esetben jobban is jártam volna. Ízlés kérdése.)
A nokedlit a gombás ragura teszem és a felvert tojásokkal megsütöm. Én egy kicsit lágyabban szeretem, de semmi baj, ha teljesen átsütjük az egészet.
Petrezselyemmel meghintve, természetesen fejes salátával tálalom.
Tipp: Már ettem mikor eszembe jutott, hogy milyen jó lenne ha a gombás ragut egy kis baconnal bolondítottam volna meg. Legközelebb! :)