Köretként vagy önálló fogásként is megállja a helyét, szuper tavaszi és friss recept. Karalábé nélkül pedig a tökéletes rizottó alapreceptje.
Hozzávalók:
- 1 bögre rizottó rizs (arborio vagy carnaroli),
- 2 ek olíva olaj,
- 4 dkg vaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2 dl fehérbor,
- 5 dl alaplé,
- 3 dkg parmezán,
- 3 fej karalábé,
- fél citrom leve és héja,
- kevés petrezselyem,
- só. bors.
Fotó: Bondár Csaba
A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, az olíva olajon néhány percig pároljuk.Hozzáadjuk a megmosott rizst és addig pirítjuk, míg az elkezd fehéredni.
Ekkor hozzáadjuk az első adag fehérbort: folyamatos kevergetés mellett fél-egy decinként öntjük fel a folyadékokkal (elsőként a borral, később az alaplével) addig, amíg a rizs fogkeményre fő. Fontos, hogy a végeredmény akkor tökéletes, amikor a nem rommá főtt rizst krémes, lágy szósz veszi körül. Állagában inkább hasonlít a mi tejberizsünkre, mint a pergősre főzött társaira.
A főzés végén hozzáadom a parmezánt, a vaj felét. Borsozzuk és ha szükséges, sózzuk. És tádááá! Az ebben a pillanatban előttünk lévő étel a "risotto bianco", amit szinte már csak elrontani lehet, amit mi egy kis tavaszias csavar formájában meg is teszünk.
A karalábét meghámozzuk, egyforma kockákra vágjuk és a vaj másik felén sóval, borssal addig pároljuk, amíg elkezd puhulni, de még roppanós marad. Ekkor két részre osztjuk, az egyik felét félreteszem, a másik feléből pedig a fél citrom levével és héjával homogén pépet készítek egy botmixer segítségével. Az így elkészült pépet hozzáadom a rizottóhoz, a megmaradt karalábé kockákkal és petrezselyemmel díszítem.
Jó étvágyat!
Zsani