Barbaráék családi receptje, az egyik kedvenc édességem, Ferdinánd tekercsként ismert, és a világ legjobb dolgait tartalmazza: gazdag kelt tésztát, vajat és vaníliát.
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 6 tojás sárgája
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- só
A tésztához 2 dl tejet megmelegítek, de csak annyira, hogy langyos legyen. Beleteszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, várok néhány percet, amíg életre kel, azaz felfut. A liszthez adok egy csipet sót, hozzáadom a hat tojás sárgáját és a tejes keverékkel addig gyúrom, amíg sima, tenyérről leváló tésztát kapok. Letakarva, meleg helyen fél órát pihentetem.
A vajat habosra keverem a porcukorral és a vanília kikapart magjával. A megkelt tésztát két részre osztom, mindkettőből kb. 2 mm vastag téglalapot nyújtok. Ezeket egyenletesen megkenem vajjal és hosszabb felükkel párhuzamosan feltekerem őket. A sütőforma (két kisebb, vagy egy nagyobb tepsi) magasságával megegyező szélességű részekre vágom, melyeket úgy helyezek az edénybe, hogy 2-3 cm távolságra helyezkedjenek el egymástól. A tepsiben hagyom 20 percig kelni hagyom, majd 180 fokon 30 percen keresztül sütöm. Sütés közben 10, majd 20 perc elteltével meglocsolom cukros tejjel.
Tipp: megszórhatom mandulával, adhatok hozzá aszalt gyümölcsöket illetve a vajhoz egy teáskanál őrölt kardamomot.
Jó étvágyat!