Cigányrétes

Posted on december 21, 2015

Barbaráék családi receptje, az egyik kedvenc édességem, Ferdinánd tekercsként ismert, és a világ legjobb dolgait tartalmazza: gazdag kelt tésztát, vajat és vaníliát.

img_3631.JPG

A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 6 tojás sárgája
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- só

A vajas krémhez:
- 25 dkg vaj
- 7 ek porcukor
- 1 rúd vanília
A locsoláshoz:
- 3 dl tej
 -3 ek barna cukor

 

A tésztához 2 dl tejet megmelegítek, de csak annyira, hogy langyos legyen. Beleteszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, várok néhány percet, amíg életre kel, azaz felfut. A liszthez adok egy csipet sót, hozzáadom a hat tojás sárgáját és a tejes keverékkel addig gyúrom, amíg sima, tenyérről leváló tésztát kapok. Letakarva, meleg helyen fél órát pihentetem.

A vajat habosra keverem a porcukorral és a vanília kikapart magjával. A megkelt tésztát két részre osztom, mindkettőből kb. 2 mm vastag téglalapot nyújtok. Ezeket egyenletesen megkenem vajjal és hosszabb felükkel párhuzamosan feltekerem őket. A sütőforma (két kisebb, vagy egy nagyobb tepsi) magasságával megegyező szélességű részekre vágom, melyeket úgy helyezek az edénybe, hogy 2-3 cm távolságra helyezkedjenek el egymástól. A tepsiben hagyom 20 percig kelni hagyom, majd 180 fokon 30 percen keresztül sütöm. Sütés közben 10, majd 20 perc elteltével meglocsolom cukros tejjel.

Tipp: megszórhatom mandulával, adhatok hozzá aszalt gyümölcsöket illetve a vajhoz egy teáskanál őrölt kardamomot. 

Jó étvágyat!

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr198179346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása