Vannak olyan ételek az életemben, amelyeknél nem tudok elszakadni a hagyományos, és sokkal időigényesebb készítési módoktól, a klasszikus tésztás receptek pont ilyenek. Ha túrós csuszát szeretnék enni, akkor az azt jelenti számomra, hogy neki kell állnom tésztát gyúrni. Macerásabb, de minden belefektetett percet megér.
Történt viszont nemrég, hogy költöztünk, így nem volt konyhám. Pontosabban nem olyan, ahol lett volna elég helyem a házi tészta elkészítéséhez. Márpedig túrós csuszára volt szüksége a testemnek és a lelkemnek. Így született az alternatív változat: palacsintába tekerve. Egy fokkal gyorsabb és egyszerűbb, a barnacukorral kandírozott baconontől pedig még izgalmasabb.
Hozzávalók 4 főre
A palacsintához:
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- 1,5 tej
- annyi szóda, hogy az állaga sűrű, de még könnyen folyós legyen
- 0,5 dl zsiradék+ a sütéshez
- só
A töltelékhez:
- fél kg (lehetőleg teljes tejből készült) tehéntúró
- 15 dkg juhtúró
- 1 dl tejföl
- só
A pörchöz:
- 20 dkg bacon
- 2 ek barnacukor
A palacsintatészta hozzávalóit elektromos habverővel csomómentesre keverem, pihentetem kicsit majd nagyobb palacsintákat sütök belőle. A töltelék hozzávalóit szintén kikeverem. A bacont közepes lángon elkezdem sütni. Amikor kieresztette a zsírtartalma nagy részét leöntöm róla a zsírt és megszórom barnacukorral, addig sütöm, amíg a cukor egyenletesen bevonja és karamellizálódik.
A palacsintákat kisütöm: összesen 3 nagyobb méretűre lesz szükségem. Ha kész és kihűlt egy picit veszek egy hosszabb darab alufóliát és egymás mellé fektetem a palacsintákat, úgy, hogy körülbelül 5-7 cm átfedésben legyenek. A kikevert töltelékkel megkenem a palacsintákat és megszórom a baconnel. Az alufólia segítségével feltekerem őket úgy, hogy egy hosszú tekercset kapjak. szeletelve tálalom.
Én grillezett szívsalátával tálaltam, de csirkepörkölt mellé is kiváló.
Jó étvágyat!
Zsani