Fotó: Baranyai Violetta
A karácsonyi sültek mellé mindenképpen szerettem volna egy izgalmas köretet mutatni. A recept egy sokszor idézett Nigella klasszikus, a baconos gesztenyés kelbimbó, átgondolt változata.
Mutatós, tartalmas, és nagyon ünnepi. A kelbimbó üde zöldje azonban ne tévesszen meg senkit, hiszen ez egy igazi báránybőrbe bújt farkas, tessék bekészíteni az Espumisant.
(Ugye most nem kell győzködnöm senkit, hogy a kelbimbó nem pfúj, hanem menő..)
Hozzávalók:
-50 dkg kelbimbó
-25 dkg gesztenye
-15 dkg bacon
-libazsír
-só, bors
A gesztenyéket megmosom, a tetején bemetszem. 1 óráig langyos vízben áztatom, majd kb. 30 perc alatt készre sütöm.
A bacont, pancettát (olasz hasalja szalonna) vagy egyéb szalonnát felkockázom, és lepirítom pici zsiradékon. Ez lehet sima étolaj, olíva olaj, de én a libazsír mellé tettem le a voksom.
Ráteszem a megmosott, beirdalt kelbimbót, és pici vizet vagy fehérbort öntök alá, majd készre párolom.
Kalandorok csepegtethetnek rá egy kis citromlevet (én őszintén ajánlom), illetve kínálhatnak hozzá mézzel karamellizált bacont.
Jó étvágyat és boldog karácsonyt!
Bara