Nyár a spájzban II. Lilahagymalekvár

Posted on szeptember 06, 2014

A nyárnak lassan vége, ennek megakadályozására nekünk sincs receptünk. De ha már elkerülhetetlenül vége, akkor legalább használjuk ki, hogy a piac zsúfolásig van gyönyörű, ínycsiklandó zöldségekkel. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de engem télen mindig melegséggel tölt el, ha a spájzban seregszemlét tartva ránézek a sokféle színes zöldségekkel, gyümölcsökkel teli üvegekre. Idén viszonylag kevés lekvárt főztem, mert még tavalyról is sok maradt, végül csak eper készült. A zöldségekkel viszont belehúztam, elsőként a lilahagymalekvár készült el, amit húsok, sajt mellé szoktam leginkább tálalni. Aki szeret saját készítésű ajándékokat adni, ez egy kiváló alternatíva - mivel az alapanyagok nem kifejezetten szezonálisak - akár karácsonyra is.

IMG_0898.JPG

Ennek az édes, fűszeres zöldséglekvárnak rengeteg változata létezik, igyekeztem egy egyszerű, de karakteres, fűszeres változatot készíteni. Nagyon szeretem az almás és birsalmás változatokat, tökéletesen kiegészíti a hagymát. A fűszerek esetén pedig lehet válogatni például a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom és ezek kombinációi közül, de én egy olyan fűszert választottam, ami kicsit olyan, mintha ezekből mindből lenne benne, mégis egészen egyedi (nem véletlen az angol allspice elnevezése), a szegfűborsot. Bátran lehet kísérletezni különböző aszalt gyümölcsökkel: mazsolával, szilvával, áfonyával.

IMG_0769.JPGHozzávalók:

- 1 kg lilahagyma
- 60 dkg alma
- 10 dkg cukor
- 2 dl balzsamecet (a legegyszerűbb, olcsóbb fajta is tökéletes)
- 1 tk szegfűbors
- néhány csipet só

A hagymát félbevágom, majd csíkokra, az almát felkockázom. Felöntöm a balzsamecettel és lassú tűzön addig főzöm, amíg az alma teljesen szétfő és sűrű, lekvár állagú lesz. Az utolsó 10-15 percben hozzáteszem a cukrot, a szegfűborsot és enyhén sózom.

Nagyon alaposan megtisztított és kiforrázott üvegekbe teszem, száraz dunsztban, fejjel lefelé fordítva hagyom kihűlni. Ha tartunk attól, hogy nem elég hűvös a spájzunk, vagy nem tudjuk megfelelően tárolni, az üvegek tetejére tehetünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot.

Zsani

Facebookon is ott vagyunk, kövessetek minket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr106670941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása