Szégyen ide, szégyen oda, a kenyérrel kapcsolatos húsvéti hagyományokat nem ismertem addig, míg a Bódi Margó könyvében nem találtam rá erre a nagyszerű szokásra.
A húsvéti asztalra kerülő dagasztott kenyereket, és egyéb finomságokat húsvét vasárnapján a templomba vitték, ahol a pap megszentelte őket.
Mivel a recept, és a hagyomány is lenyűgözött nekiveselkedtem, és elkészítettem húsvétra. A Margó féle recepthez képest a következőkön változtattam:
- Fehérliszt helyett tönkölybúza lisztet használtam. Ezerféle egészséges liszt van, szerintem érdemes próbálkozni, utána olvasni, de mindegyik lisztet ki kell tapasztalni.
- Margarin helyett zsírt használtam.
- Nem egy nagyobb kenyeret, hanem két kisebb cipót készítettem.
- Nem keresztet, hanem nyuszit, és kiskacsát szúrtam ki a tetejére.
- Az izomláz garantált, de megéri!
Hozzávalók:
- 1,5 kg tönkölybúzaliszt
- 2 tk só ( én himalája sót használok)
- 2 ek cukor ( én nyírfacukrot használok)
- 1 k zsír
- 1 l tej
- 7,5 dkg élesztő
- 3 tojás
Elkészítés:
A lisztet, a sót és a cukrot elvegyítem. Mélyedést készítek benne, és belemorzsolom az élesztőt. A kapott elegyet eldolgozom a langyos tejjel. Hozzáadom a tojásokat, és a szobahőmérsékletű zsírt.
A kapott tésztát „simára” dagasztom, addig dolgozom, míg egységes tésztát kapok, és az leválik az edény faláról. Ez egy hosszas folyamat, nyugodtan rakjuk be a kedvenc Ternipe lemezünket, és dagasszunk…
Ha tészta szép sima, akkor egy meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva kelni hagyjuk.
Ha megkelt, akkor lecsípünk egy kisebb darabot, majd a maradékból szép cipót formálunk. A kisebb darabot kinyújtjuk, és keresztet, vagy egyéb húsvéti motívumot készítünk, vagy szúrunk ki.
A cipót nyolc percig elősütöm, majd ráhelyezem a formát, és lekenem tojással, hogy szép fényes legyen.
180 fokon kb. 1,5 óráig sütöm. ( Érdemes a sütőben egy kis edényben vizet rakni. Az így kapott gőztől ropogósabb lesz a kenyér.)
A kenyeret ízlés szerint medvehagymával, aszalt paradicsommal, illetve különböző magvakkal is készíthetjük.
Nem kötelező, de nagyon hasznos, ha kelesztőkosarat, illetev sütőedényt használunk, mint az eredeti receptben.
Jó étvágyat!
Bara